Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PORUČIO NOVI PREDSJEDNIK VIŠEG SUDA

Radović: Fokus u radu – neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju

19.05.2024 08:00h

Foto: Screenshot TVCG

Novi predsjednik Višeg suda u Podgorici Zoran Radović kazao je da ga čeka veliki broj neriješenih predmeta, a fokus će staviti na ona u specijalnom odjeljenju.

Radović navodi da je to ključno u pregovorima sa Evropskom unijim. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

"Sa druge strane to je sud sa velikim brojem zaposlenih i zaista nije lako rukovoditi tim sudom u organizacionim smislu. Osim toga transparentnost suda mora biti znatno poboljšana i to će biti jedan od mojih zadataka možda malo češće pojavljivanje u javnosti i medijima da bi građani bili obaviješteni adekvatno i potpuno u pogledu nekih sudskih postupaka. Da se ne bi sudski postupci vodili po trgovima i ulicama već onamo gdje im je mjesto u sudnici ", rekao je Radović.

Istakao da javnost svjedoči jednoj delikatnoj društvenoj situaciji koja se nesporno odražava i na sudski sistem kao dio društvenog sistema. Napominje da mnogi učesnici u javnom životu, političari, nevladine organizacije i drugi daju izjave koje, kako kaže, vrlo često predstavljaju kršenje prezumpcije nevinosti.

"Vjerujem, međutim, da će moje kolege, a i ja kao prvi među jednakima da ćemo se oduprijeti tim nazovi pritiscima i da će se suđenje svesti na suđenje na osnovu Ustava i zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, a u skladu s praksom Evropskog suda u Strazburu a sve na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja - poručio je Radović.

Na pitanje da li će nastaviti da postupa u predmetima kao sudija, Radović je rekao da bi bio veliki problem za njegove kolege ukoliko bi sad razdužio predmete u kojima postupa.

"Jer bi u svim tim predmetima postupak morao da otpočne iznova što bi dodatno vodilo odugovlačenju postupka, tako da ću ja bez obzira što će to biti vrlo teško i trebaće mi puno energije i ogroman rad, ja ću nastaviti da postupam u svim neriješenim predmetima koji su na današnji rad zatečeni u radu kod mene", zaključio je Radović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT