ADVERTISEMENT

OBRATITE PAŽNJU

Ako ste prehlađeni ili imate grip, izbjegavajte ove namirnice

03.02.2023 20:05h

Foto: Pixabay

Kada imate grip ili prehladu, može vam se činiti kao da vam ništa ne može pomoći da se osjećate bolje ili gore.

Međutim, čudno je da neke namirnice zapravo mogu pogoršati simptome gripa, a da toga uopšte niste svjesni. Grip često otežava konzumiranje hrane jer simptomi mogu uzrokovati mučninu ili želudačne probleme. Mučnina može smanjiti želju za jelom, a gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i dijareje mogu se podstaći ako se hrana konzumira prerano.

Konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama korisno je bez obzira na vrstu bolesti, no nije sva hrana jednaka. Iako je hrana za utjehu ono što želite kada se ne osjećate dobro, neće nužno učiniti da se osjećate bolje. Ove četiri namirnice trebali biste izbjegavati kada imate grip ili prehladu, piše Health.

Masna hrana

Kada vas muče želudačni problemi, ali i kada vas lomi temperatura, potrudite se izbjegavati hranu koja se teško razlaže i koja je štetna za vaš gastrointestinalni sistem. Treba izbjegavati ili ograničiti hranu bogatu zasićenim mastima, kao i prženu, masnu hranu.

Slatka hrana ili slatka pića

Možda mislite da su voćni sokovi bogati vitaminom C vaš najbolji izbor kada ste bolesni, ali većina ovih opcija nije nutritivno bogata i može uzburkati vaše trenutno stanje. Pijte vodu, izbjegavajte slatkiše i odmarajte, kako svoje tijelo, tako i svoj duh.

Teško probavljive žitarice

Gripa povremeno izaziva želudačne tegobe, pa se preporučuje da se držite hrane koja je lako probavljiva, poput jednostavnih/rafiniranih ugljenih hidrata. Namirnice poput suvih slanih krekera, tosta i pereca su lake za vaš želudac i najvjerovatnije ćete ih “tolerisati” kada imate grip.

Pića s kofeinom i alkohol

Povišena temperatura i pojačano znojenje… U ovom slučaju, morate obratiti pažnju na dehidraciju organizma. Posebno kada imate groznicu. Kofein i alkohol mogu pogoršati vaše simptome (posebno one koji imaju veze sa želudačnim tegobama) pa se iz tog razloga preporučuje da pijete vodu i u organizam unosite druge bistre tečnosti tokom dana, kako biste ostali hidrirani, prenosi Večernji list.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT