Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

UPOZORENJA I PREPORUKE

Evo šta treba imati na umu prilikom konzumiranja sirove morske hrane

01.10.2023 14:30h

Foto: Pixabay

Evo šta trebate znati o mogućim opasnostima konzumiranja sirove morske hrane.

Bakterije

Nekoliko bakterija može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, kao što su salmonela, listeria monocytogenes i, jedna velika, vibrio. Ovo je bakterija koja nastanjuje tople, obalne vode u kojima žive ostrige. Vibriozom se možete zaraziti jedući ostrige ili bilo koji nedovoljno kuvani komad plodova mora koji sadrži bakterije.

Možete ga dobiti i plivanjem sa otvorenom ranom. Ostriga koja sadrži vibrio ne izgleda, ne miriše niti ima drugačiji ukus od ostalih ostriga. A budući da ljuti umak, limunov sok i alkohol neće ubiti vibrio, jedini način da budete sigurni je da termički obradite kamenice.

Rjeđa je mogućnost dobijanja infekcije od nedovoljno kuvane ribe.

Paraziti

Sirovi i nedovoljno kuvani plodovi mora takođe mogu biti kontaminirani anisakid nematodama, vrstom crva koji može uzrokovati bolest zvanu anisakiasis. CNN je izvijestio o bolesti i studiji koja je naziva rastućom bolešću u zapadnim zemljama.

Gliste prodiru u stijenku želuca ili crijeva i mogu uzrokovati bolove u stomaku, povraćanje i proliv, a ponekad ih je potrebno ukloniti endoskopijom ili hirurškim zahvatom.

Preporuke

Kad je riječ o kupovini morskih plodova, preporučuje se da je u vitrini s kontrolisanom temperaturom. Smrznuti plodovi mora moraju biti smrznuti u čvrstom stanju i ne smiju imati kristale leda na pakovanju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT