Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ISPROBAJTE GA

Jednostavni test koji možete uraditi kod kuće otkriva spavate li dovoljno

17.02.2024 20:39h

17.02.2024 20:39h

Foto: Arhiva/Pixabay

Da li se često osjećate umornim tokom dana, ali uveče ne možete zaspati? Postoji jednostavni test koji možete uraditi kod kuće te otkriti postoji li razlog za zabrinutost, piše klix.ba.

Kako navodi National Health Service (NHS), svaka treća osoba pati od nekvalitetnog sna zbog anksioznosti, pretjeranog korišćenja tehnoloških uređaja i prekovremenog rada. Nekvalitetan san povećava rizik od gojaznosti, bolesti srca i dijabetesa.

Nathaniel Kleitman, profesor s Univerziteta u Čikagu, osmislio je test pod nazivom proračun odlaganja sna. Lezite u zamračenu, tihu prostoriju u prijepodnevnim satima, a u ruci držite kašiku. Uključite štopericu.

Bitno je da vam ruka bude na ivici kreveta, a kašika da praktično visi. Pored kreveta stavite tacnu koja će odzvoniti onog trenutka kada vam kašika ispadne iz ruke. Provjerite koliko je sati i zatvorite oči.

Ukoliko uspijete zaspati u roku od pet minuta, to znači da ste preumorni i da hitno trebate nešto preduzeti kako biste spriječili negativne efekte po zdravlje.

Ako zaspite u roku od 10 minuta, to je znak da situacija nije alarmantna. Ukoliko vam treba 15 minuta i više da zaspite, vaše tijelo je odmorno.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT