Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ODREĐENE PROMJENE U NAČINU ŽIVOTA MOGU POMOĆI U RJEŠAVANJU TOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA

Jutarnje navike koje snižavaju visok krvni pritisak

17.04.2024 10:35h

Foto: Pixabay

Za većinu ljudi, hipertenzija ili visok krvni pritisak se ne javlja sa nekim znakovima upozorenja. Jedini način da saznate da li ga imate je očitavanje krvnog pritiska. Ako se tokom vremena, ne kontroliše može oštetiti arterije, srce, mozak, bubrege. Pored terapije koju prepiše ljekar, i određene jutarnje rutine pomažu u rješavanju ovog zdravstvenog problema.

Prema mnogim istraživanjima jutro je vrijeme kada je veća vjerovatnoća da će se dogoditi srčani ili moždani udar, upozoravaju ljekari. Ponekad, problemi sa srcem mogu dijelom biti izazvani povišenim jutarnjim krvnim pritiskom. S druge strane, određene promjene u načinu života mogu pozitivno uticati na krvni pritisak, tačnije mogu da ga  snize.

"Dvije do četiri šoljice kafe obično će povećati krvni pritisak za oko osam mm Hg sistolni (tj. gornji) i šest mm Hg dijastolni (tj. donji). Ovaj skok obično ne traje dugo i nestaje za oko četiri sata", pojašnjava dr Džon Higins.

Uravnotežen doručak

Preskanje jutarnjeg obroka nije dobra ideja, jer može da bude povezano sa hipertenzijom kod odraslih, kažu istraživanja u International Journal of Hypertension‌‌.‌

Uključivanje pojedinih namirnica u ishranu pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

"I nije važno samo kada jedete, već i ono što jedete. Na primjer, parfe od jogurta sa niskim sadržajem masti sa orasima i voćem je odličan, uravnotežen doručak koji podstiče pritisak iz nekoliko razloga - orašasti plodovi su bogati omega-3 mastima korisnim za organizam, a voće kao što su kivi, banana i pomorandže povezani su sa nižim krvnim pritiskom", kaže dr Higins.

Zaobilaziti šećer

Kada se suočavamo sa hipertenzijom, neophodno je da ograničimo šećer.

"Budite posebno pažljivi kada jedete ujutru peciva i žitarice, u koje se često dodaju zaslađivači", kažu ljekari i dodaju da "visoki nivoi šećera u krvi povezani su sa aterosklerozom (nakupljanjem plaka u arterijama), što dovodi do povećanog krvnog pritiska.

Vježbanje i meditacija

Vježbanje ujutru je odličan način da se podstiče zdrav krvni pritisak u cjelini.

"Dva i po sata vježbe umjerenog intenziteta (ili 75 minuta vježbe visokog intenziteta) i/ili treninga snage u trajanju od 90 do 150 minuta svake sedmice mogu smanjiti krvni pritisak čak pet mm Hg, kaže dr Higins.

Ujutru tijelo možemo  i da "spremimo" za dan i meditiranjem - ljudi sa blagom hipertenzijom koji praktikuju meditaciju zasnovanu na svjesnosti imaju smanjen sistolni i dijastolni krvni pritisak, kaže studija sa Univerziteta Merilend, a piše Liv strong.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT