Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PROČITAJTE KOJI NAPITAK ĆE NAS DUŽE DRŽATI BUDNIM

Kafa ili zeleni čaj: Šta je zdravije piti?

28.05.2023 06:37h

Foto: Pixabay

Kofein je najrasprostranjeniji stimulans u svijetu, a prirodno ga ima u kafi i čaju, koji su ujedno i najčešći izvori kofeina u ljudskoj prehrani.

Ako uporedimo odnos kofeina u kafi i čaju, kafa sadrži više od tri puta kofeina nego zeleni čaj. Šolja kafe od 240 militara sadrži 96 miligrama kofeina, dok ista šolja zelenog čaja sadrži 29 miligrama.

Kofein ima brojne blagotvorne učinke na zdravlje čovjeka, a pored poznatih učinaka, smanjuje i rizik od demencije i drugih degenerativnih bolesti. Preporučuje se unos od 400 miligrama kofeina dnevno smatra se sigurnim za odrasle. Međutim, preporučena granica pada na 100 miligrama dnevno za tinejdžere.

Zeleni čaj i kafa imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući visok sadržaj antioksidansa, a pomažu i u procesu mršavljenja. Posebno su bogata skupom antioksidansa koji se nazivaju polifenoli. Oni pomažu i u kontroli šećera u krvi te zdravlju srca.

Osim toga, zeleni čaj sadrži aminokiselinu pod nazivom L-teanin koja pozitivno utiče na rad mozga povećavajući osjećaj smirene budnosti.

Ipak, postoje i neki nedostaci ova dva napitka. Naime, prevelik unos kofeina može dovesti do teskobe i smanjenom potrebom za snom. Ukoliko unosite više kofeina od preporučene doze možete pogoršati simptome tjeskobe i nesanice, ali i poremećaja spavanja.

Zbog toga bi bolji izbor za ljude koje pate od nesanice ili imaju panični poremećaj bio zeleni čaj. Razlog je niži sadržaj kofeina, ali i zbog toga što sadrži aminokiselinu L-teanin koja ima umirujuća dejstva. S druge strane, kafa bi bila prikladniji izbor ako tražite veću budnost ili poboljšanu fizičku aktivnost.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT