Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NE ZAMJENJUJU PRIRODNU ISHRANU

Kako dodaci ishrani utiču na naše zdravlje

18.11.2023 11:35h

Foto: Pixabay

Suplementi su namijenjeni ispravljanju određenih nedostataka u ishrani, održavanju odgovarajućeg unosa određenih hranjivih materija ili podršci određenim fiziološkim funkcijama. 

Oni nisu ljekovi i kao takvi ne mogu imati definisano farmakološko, imunološko ili metaboličko djelovanje. Ipak, često mogu, korišteni ispravno, poboljšati mnoga medicinska stanja.

Obavite testiranje

Potrebno je znati da dodaci ishrani nisu definisani kao proizvodi koji u potpunosti zamjenjuju prirodnu ishranu. To se posebno odnosi na svježe voće i povrće s obzirom na to da dijetetski suplementi ne predstavljaju jednostavnu kopiju namirnica. U tom smislu individualna analiza jelovnika svakog od nas ima veliki značaj u procjeni našeg nutritivnog statusa.

Ljudi se razlikuju u svojim potrebama za vitaminima i mineralima. Mnogi faktori mogu uticati na različite ljudske potrebe za mikronutrijentima, kao i na to kako ih apsorbujemo i koristimo.

Ako sumnjate na višak ili nedostatak određenih mikronutrijenata, obavite testiranje nivoa u krvi kako biste bili sigurni u stvarno stanje, savjetuju stručnjaci.

Nakon eventualno ustanovljenog deficita, preporučuje se ciljana suplementacija u svrhu uklanjanja dijagnostifikovanog nedostatka ili postizanja optimalnih nivoa određenog nutrijenta. Posavjetujte se sa stručnjacima oko biranja suplemenata, kada želite znati ometaju li vaše zdravstveno stanje, utiču li na apsorpciju ljekova koje koristite ili kakva je iskoristivost određenog mikronutrijenata iz proizvoda.

Hijerarhija važnosti

Zaključak je kako je unos većine nutrijenata neprocesiranom ili minimalno procesiranom hranom put kojem treba težiti. Osim zbog cjelokupnog zdravlja, i zbog apsorpcije određenih (mikro)nutrijenata i njihove međusobne interakcije kad su u neprocesiranom obliku.

Teško je pogriješiti s cjelovitom, neprerađenom hranom.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT