Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Kako ubrzati metabolizam?

10.02.2024 09:44h

Foto: Pixabay

Koje je najbolje vrijeme za večeru da biste aktivirali metabolizam? Odgovor na to pitanje koje svi sebi postavljamo zapravo nije određeno vrijeme jer se metabolizam ne ubrzava u iščekivanju vremena za večeru. Promjena brzine vašeg metabolizma je veoma komplikovana i ne može se postići jednostavnim podešavanjem vremena večere.

Ključ za efikasniji metabolizam je održavanje zdravih životnih navika tokom vremena. Bavljenje sportom i održavanje uravnotežene ishrane su od suštinskog značaja za zdravu težinu. Ali onda, šta da radimo da ne bismo dobili težinu noću? Nedavna naučna studija ukazuje na naviku koju možete usvojiti a koja imati veliki uticaj na vaše tijelo.

Odgovor je mnogo jednostavniji nego što se čini: jedite rano i jedite dobro. Različiti stručnjaci se slažu da poslednji obrok treba da bude oko dva-tri sata prije spavanja kako bi ta hrana imala vremena da se svari prije spavanja, to je ključ cijele stvari.

Doktorka i nutricionista Marta Garaulet, specijalista za hronobiologiju – nauku koja proučava cirkadijalne ritmove odgovorne za regulisanje „unutrašnjeg sata“ ljudskih bića – smatra da je važno rano večerati jer posle 10 uveče sistem za varenje počinje da radi sporije.

Pa… da li se metabolizam može ubrzati?

Ubrzanje metabolizma nije za svakoga. Samo sportisti koji svoje tijelo podvrgavaju ekstremnim situacijama kao što su trke koje traju 24 sata to treba da rade. A čak i tada se to ne preporučuje u svim slučajevima. Dijetetičar-nutricionista Aitor Sančez opisuje kako se ove prakse sprovode.

„Poznato je da uslovi našeg okruženja, kao što je izlaganje hladnoći, mogu da promjene količinu energije koju osoba troši na bazalni metabolizam ili trening pod određenim uslovima posta ili sa manjim energetskim rezervama. To ne znači da svi moraju da treniraju na prazan stomak. Štaviše, za amatere to nije najbolji način za početak. Ali, profesionalci su druga priča. Tako da kada tokom trke imaju potrebu za hranljivim materijama za dobijanje brze energije, organizam pribjegava masnim naslagama.“

Najvažniji je dobar san

Postoji niz aspekata na kojima možemo da poradimo kako ne bi došlo do usporavanja metabolizma, kao što je dobro spavanje. Nedostatak sna usporava organizam i sjutradan ne sagorijeva toliko kalorija. Aitor takođe ukazuje na nagle promjene u težini kao odgovorne za varijacije u brzini metabolizma. Dakle, sada znate da je neophodno da spavate 7-8 sati dnevno kako ne biste dobili na težini.

Najbolje vrijeme za večeru ako želite idealnu liniju

Studija koju je sproveo Institut za biološke studije Salk u San Dijegu (SAD) otkrila je da je najbolji način da se izbjegne dobijanje na težini jesti sve obroke u toku dana u roku od 12 sati. To jest, ako doručkujemo u 8 ujutro, moramo večerati u 8 popodne.

Problem je u tome što ovakvi rasporedi nisu baš kompatibilni sa našim poslom i životnim navikama. Posebno ako večeramo grupno, s prijateljima s članovima porodice ili prijateljima. U svakom slučaju, što ranije večeramo, to bolje i ne samo zbog naše težine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT