Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NEDOSTATAK OVOG VITAMINA POVEZAN JE SA BROJNIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA

Koliko vremena na suncu je potrebno za dnevnu dozu vitamina D?

12.06.2024 09:45h

Foto: Pixabay

Sa dolaskom ljeta vrebaju i opasnosti od štetnih UV zraka, međutim, sunčeva svjetlost nam je,ipak potrebna za stvaranje vitamina D.

Više od 50 odsto evropske populacije pati od nedostatka vitamina D, pokazuju istraživanja, a upotreba kreme sa zaštitnim faktorom smanjuje sintezu ovog sunčevog vitamina za više od 90 odsto. Bilo bi logično da se ljeto iskoristi za sunčanje. Ipak, dermatolozi upozoravaju na opasnosti.

Nedostatak vitamina D povezan je sa brojnim zdravstvenim problemima. Nekada se smatralo da vitamin D igra vitalnu ulogu u mineralizaciji kostiju i zuba, a dobro je poznato da njegov nedostatak može dovesti do rahitisa kod djece (zbog čega se naziva i vitaminom protiv rahitisa), a kod odraslih do osteoporoze.

Novija istraživanja povezuju nizak nivo vitamina D sa mnogim drugim bolestima savremenog čovjeka: gojaznošću, dijabetesom, kardiovaskularnim i autoimunim bolestima, raznim vrstama raka, depresijom, psorijazom i neplodnošću. Čini se da vitamin D ima veoma moćan efekat - smanjuje upalu i poboljšava imunitet.

S obzirom na to da danas većina nas provodi dane u zatvorenom prostoru, posebno zimi, kada je prirodno mnogo manje sunca, a ljeti smo mazani zaštitnim kremama koje ne dozvoljavaju UVB zracima da prodru u kožu, vlada epidemija nedostatka "sunčevog" vitamina.

Na pitanje koliko minuta dnevno treba da provedete na suncu da biste "upili" dovoljnu količinu ovog važnog vitamina - odgovor je komplikovan. Ovo zavisi od nekoliko parametara – doba dana i godine, geografske širine i dužine, vremenskih uslova, količine ozona u vazduhu, nadmorske visine, površine na kojoj stojite, kao i boje kože.

Generalno, zimi, kada je UV zračenje znatno slabije, preporučuje se izlaganje ruku i lica suncu duže od dva sata kako bi se sintetizovalo 1000 IU vitamina D, što je preporučena dnevna doza za odrasle. Za istu količinu, ljeti, u sezoni najjačeg sunčevog zračenja, dovoljno je samo deset minuta nezaštićenog tamnjenja lica i ruku.

Ljudi sa veoma svjetlom i reaktivnom kožom koji ne podnose sunce, kao i oni koji su se oporavili od melanoma, trebalo bi da izbjegavaju sunce i vitamin D unose hranom i suplementima.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT