Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

RIJEČ STRUČNJAKA

Mit ili istina: Da li je gutanje žvakaće gume zaista opasno?

25.03.2023 07:22h

Foto: Pixabay

Kao male, roditelji i stariji su nas plašili da nam se gutanjem žvakaće gume, one mogu zalijepiti na crijeva.

Međutim, doktori navode da ako tu i tamo progutamo žvakaću gumu, neće nam stvoriti nikakve ozbiljne komplikacije.

Većinu vremena slučajno gutanje žvakaće gume neće dovesti do značajnih zdravstvenih posljedica. Nesvarena žvakaća guma jednostavno će nestati dan ili dva kasnije tokom pražnjenja crijeva. Međutim, ako redovno gutate žvakaću gumu, postoji mogućnost da to može dovesti do komplikacija poput začepljenja crijeva. Mnogi slučajevi progutane žvakaće gume uključuju djecu, ali nisu rijetki slučajevi blokade probavnog trakta i kod odraslih koji progutaju žvakaću gumu.

Progutana žvakaća guma može zapeti u grlu, a može se zaglaviti u jednjaku, a najopasnija po život je ako zapne u dušniku i blokira prolaz dišnih puteva do pluća. Ovo je češće kod male djece i djece, ali se može pojaviti i kod adolescenata i odraslih. Odmah pozovite hitnu pomoć u slučaju da se ovakva situacija dogodi.

U rijetkim slučajevima može doći do začepljenja crijeva, simptomi koji mogu upućivati na to su: zatvor, jaka bol i grčevi, mučnina i povraćanje. Osim rizika od začepljenja, gutanje žvakaće gume dovodi i do gutanja više sline i više vazduha, što može uticati na gasove i nadutost.

Žvakaće gume danas se proizvode od gumene baze, koja može sadržavati smolu, emulgatore i vosak, a u mješavinu se dodaju i arome te bojila. Probavni sistem ne razgrađuje proizvode jezgre gume, tako da će ona biti izlučena zajedno s drugom hranom i pićem koje unesete nakon što prođe kroz želudac i crijeva.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT