ČETVRTAK
14. NOVEMBAR 2024.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
UVRSTITE IH U DORUČAK
Namirnice koje ubrzavaju metabolizam i spriječavaju nadutost
Autor: dnevno.me
Izvor: Klix.ba
26.11.2023 07:28h
Foto: Pixabay
Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da hranite svoje tijelo zdravom hranom, posebno nakon buđenja. Hranjiv doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i učiniti da se osjećate bolje.
Nutricionisti navode da su borovnice, spanać, jaja i jogurt među najzdravijim izborima za prvi obrok u danu.
Borovnice i uopšteno bobičasto voće su neke od najzdravijih namirnica koje možete dodati u svoje obroke. Nutricionisti ih hvale zbog njihovih energetskih svojstava, jačanja metabolizma i zdravlja crijeva. Smatraju se i superhranom koja sadrži prirodne šećere za energiju, a koji su takođe bogati antioksidansima koji utiču na metaboličku funkciju.
Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana koja pomažu u varenju i boljem pražnjenju crijeva što spriječiti zatvor koji je čest uzrok nadimanja.
Spanać je prirodno bogat željezom koje je veoma važno za transport kiseonika i proizvodnju energije. Vitamini i minerali u spanaću takođe imaju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadimanja, spanać takođe ima vlakna koja unapređuju probavu. Takođe ima dovoljno magnezijuma da podstiče redovno pražnjenje crijeva i smanjuje šanse za nadimanje.
Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nisu precijenjena. Njihove zdravstvene prednosti su brojne, zbog čega se preporučuje da ih dodate za doručak za poboljšanje energije, metabolizma i probave.
Jaja su bogat biološki izvor proteina što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i funkciju mišića. Takođe mogu povećati termogenezu što je korisno za poboljšanje metabolizma.
Jogurt je sama po sebi hrana bogata nutrijentima. Preporučuje se kao izvor proteina zdravih za crijeva ujutro, a može i podržati metaboličku funkciju.
Proteini zahtijevaju više energije za probavu u odnosu na ugljikohidrate i masti, a to doprinosi povećanju termogeneze i utrošenih kalorija. Probiotici u jogurtu podržavaju zdravu mikrofloru koja poboljšava probavu i smanjuje upalu kako bi ublažila nadutost.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari