
UTORAK
3. OKTOBAR 2023.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
KLJUČ JE U UMJERENOSTI
Naučnici: Konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre
Autor: dnevno.me
Izvor: Radio Sarajevo
28.05.2023 19:55h
28.05.2023 19:55h

Foto: Pixabay
Naučnici sa Univerziteta u Edinbugu i Sauthemptonu proučavali su medicinske podatke skoro pola miliona zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre".
Oliver Kenedi, glavni autor studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, rekao je da bi kafa mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre".
Kod osoba koje su umjereno konzumirale kafu uočen je 20 odsto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 odsto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu.
Međutim, naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.
Istraživanje Kenedijevog tima upućuje da najveća korist za jetru jeste kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe.
Do tog su zaključka došli nakon decenija istraživanja i sakupljanja medicinskih podataka ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe, koje su uporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre.
Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika", prenosi nationalgeographic.rs.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari