Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KLJUČ JE U UMJERENOSTI

Naučnici: Konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre

28.05.2023 19:55h

28.05.2023 19:55h

Foto: Pixabay

Naučnici sa Univerziteta u Edinbugu i Sauthemptonu proučavali su medicinske podatke skoro pola miliona zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre".

Oliver Kenedi, glavni autor studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, rekao je da bi kafa mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre". 

Kod osoba koje su umjereno konzumirale kafu uočen je 20 odsto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 odsto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu.

Međutim, naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.

Istraživanje Kenedijevog tima upućuje da najveća korist za jetru jeste kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe.

Do tog su zaključka došli nakon decenija istraživanja i sakupljanja medicinskih podataka ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe, koje su uporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre.

Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika", prenosi nationalgeographic.rs.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT