
PONEDELJAK
29. MAJ 2023.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
OBRATITE PAŽNJU
Nutricionisti otkrili: Ovo povrće šteti organizmu ljudima sa određenim tegobama
Autor: dnevno.me
27.03.2023 20:52h

Foto: Pixabay
Smanjuje nivo lošeg holesterola, čuva srce i krvne sudove. Odičina je liječenje malokrvnosti jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kisjelinu koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca.
Nutricionistkinja Irina Borodina upozorava da cvekla može da bude i štetno za ljude se određenim tegobama.
"Cvekla, uprkos mnogim pozitivnim svojstvima može da naškodi organizmu", kaže Irina Borodina.
"Osobe koje boluju od gastritisa ne treba da konzumiraju ni u sirovu ni u kuvanu jer će pojačati tegobe. Takođe, cvekla sadrži veliku količinu kalcijum oksalata, pa je treba oprezno koristiti kod pacijenata sa urolitijazom", tvrdi ona dok je ruski ljekar Mihail Kutušov upozorava da može izazvati alergijske reakcije.
"Zbog velike količine hlora u sastavu, prekomjerna potrošnja cvekle može izazvati iritaciju sluzokože, trnce i upalu grla. Ako osjećaj pečenja ne nestane duže vrijeme, to znači da je došlo do alergijske reakcije. Mogu se pojaviti osipi, oticanje respiratornih organa, limfni čvorovi se mogu povećati, čak se i groznica može javiti", rekao je on i istakao da je posebno štetna u kombinaciji s bijelim lukom.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari