ADVERTISEMENT

DRŽITE SE PRAVILA

Kako da se budimo ranije i postanemo "jutarnja osoba"?

03.02.2023 17:07h

Foto: Pixabay

Jutro može mnogo toga da donese. Imate više dana na raspolaganju, mirne momente za jutarnju kafu i doručak, osjećaj produktivnosti tokom dana. Pa ipak, ne ide svima od ruke da se bude rano sa lakoćom, posebno ako odlazite na spavanje kasno, imate nedosljedno vrijeme za spavanje ili zapravo ne spavate dobro tokom cijele noći.

I dok se može činiti da vaše tijelo onemogućava da ustanete ranije, vaša sposobnost da se probudite ranije je podesiva.

"Svi imamo ugrađen unutrašnji tjelesni sat, koji varira tokom života", kaže dr Stiven Henri Fejnsilver, direktor centra za spavanje u Lenoks Hilu, prenosi Real Simple.

Kako da se probudimo ranije?

Identifikujte svoju motivaciju

Prije nego što pokušate da se pridružite klubu „jutarnjih osoba“, zapitajte se zašto to želite da budete. Da li želite nekoliko trenutaka za sebe dok pijuckate kafu ili čaj? Priliku da pripremite doručak, da vježbate ili da  jednostavno osjećate da manje žurite? Kakve god da su vaše namjere, identifikovanje razloga da postanete jutarnja osoba je ključno za promjenu.

Napravite raspored spavanja i buđenja (i držite ga se)

Kada podesite alarm sa idealnim vremenom buđenja, potrudite se da izbjegnete pritiskanje dugmeta za odlaganje.

"Bez obzira koliko se loše osjećate, ustanite kada vaš budilnik zazvoni. Zatim, u zavisnosti od toga koliko sati sna vam je potrebno ili želite, odredite kada treba da spavate", kaže dr Feinsilver.

Vjerovatno ćete imati nekoliko teških dana, ali nakon toga, vaš homeostatski nagon za spavanjem (tj. prirodna potreba tijela za snom) će se aktivirati i vaše tijelo će se prilagoditi prema novom rasporedu.

Započnite dan izlaganjem svjetlosti

Na naše unutrašnje tjelesne satove direktno utiče svjetlost, tako da je to važno da biste postali jutarnja osoba. Kada se probudite, pijuckajte kafu na terasi ili pored sunčanog prozora. Ili, ako vremenske prilike dozvoljavaju, prvo izađite napolje. Ovo bi jutra učinilo prijatnijim.

Ustaljen režim spavanja

Što je vaš san lošiji, to će vam biti teže da ustanete ujutru. Učinite sebi uslugu i pridržavajte se nekoliko osnovnih pravila zdrave higijene sna, uključujući izbjegavanje kofeina šest sati prije spavanja. Prema dr Feinsilveru, ispijanje kofeina previše blizu vremena za spavanje može da oteža mogućnost da zaspite.

Ostanite dosljedni (čak i vikendom)

Kada pokušavate da formirate nove navike kao što je rano buđenje, dosljednost je ključna jer stvara osjećaj stabilnosti i predvidljivosti. Imajući to na umu, izbjegavajte da spavate sat vremena posle buđenja, čak i tokom slobodnih dana.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT