Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME

Pet upozoravajućih znakova koji ukazuju na brže starenje

27.05.2023 21:55h

27.05.2023 21:55h

Foto: Pixabay

Jedan od težih aspekata starenja je pad kognitivnog razmišljanja. Do pada najčešće dolazi nakon navršene 45. godine, ali neke znakove je moguće primijetiti i ranije. Ipak, kognitivni pad ne bi trebao naglo pasti.

Kako navodi Centar za istraživanje epidemiologije i zdravlja stanovništva u Francuskoj i Velikoj Britaniji navode da je prirodno da nam s godinama opada kognitivno razmišljanje, ali da obratimo pažnju na neke znakove ubrzanog starenja.

Gubitak pamćenja i zaboravnost

Gubitak pamćenja je uobičajena pojava kako starimo. No, ukoliko gubitak pamćenja postane izraženije, to znači da mozak stari brže od očekivanog.

Poteškoće s koncentracijom i fokusiranjem

Ukoliko imate poteškoća s koncentracijom i teško vam se usresrijediti na posao, to je takođe znak da imate problema s ubrzanim starenjem. Najbolje bi bilo da radite vježbe koje će vam poboljšati fokus.

Pad vještina rješavanja problema

Jedan od pokazatelja ubrzanog starenja je pad sposobnosti rješavanja zadataka koje ste prije s lakoćom rješavali. Uzrok pada sposobnosti rješavanja zadataka može biti i umor pa ukoliko vam se ovaj znak povremeno javlja, onda nema razloga za brigu.

Promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost

Promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost povezane su sa starenjem mozga. U ovom slučaju najbolja je opcija da porazgovate sa stručnim osobama kao što su psihijatri.

Smanjena mentalna agilnost i sporija obrada informacija

Pad mentalne agilnosti i sporija obrada informacija takođe mogu biti znakovi ubrzanog starenja mozga. Poput drugih znakova starenja, tako i kod ovog možete intervenisati i prilagoditi način života kako bi održali svoje mentalno zdravlje.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT