Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Pročitajte koje su prednosti konzumiranja meda u odnosu na šećer

02.02.2023 08:21h

Foto: Pixabay

Jedan od istraživača primijetio je da postoje razlike između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima.

Konzumiranje sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može da poboljšati kontrolu šećera u krvi i snizi nivo holesterola ako se uzima u kontekstu zdrave ishrane, prema nedavnoj studiji objavljenoj u „Nutrition Reviews“, piše Fox News.

"Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80 odsto šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može da smanji kardio-metaboličke rizike“, rekao je u saopštenju Tausif Kan, viši istraživač koji je vodio studiju i naučni saradnik za prehrambenu nauku na Medicinskom fakultetu Temerti u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u studiji, prenosi Večernji.hr.

"U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti", rekao je Kan.

Konzumiranje meda bilo je povezana sa nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila „klinički vrlo mala“.

„Međutim, to pokazuje da nema štete kada je u pitanju uzimanje meda, i da malo smanjenje takođe može da bude dugoročno korisno“, objasnio je on.

Kan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijevanje u kratkom vremenskom periodu, kako bi se smanjila vlaga.

To, kaže Kan, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj efekat.

Preporučio je da ljudi razmotre dodavanje meda u svoju ishranu ako „uživaju u ukusu i žele da unesu raznolikost u cjelokupni hranljivi obrazac ishrane“.

Takođe je napomenuo da bi ljudi mogli da eksperimentišu sa zamjenom šećera medom, ali da treba da imaju na umu da med ima slađi ukus, pa bi bile potrebne manje količine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT