ADVERTISEMENT

MIJENJATI PREPORUKU DA DJECA DO ŠEST MJESECI NE UNOSE ČVRSTU HRANU

Puter od kikirikija kod beba smanjuje šansu za alergiju skoro 80 odsto

18.03.2023 19:28h

18.03.2023 19:28h

Foto: Pixabay

Davanje malih doza kikiriki putera bebama uzrasta između četiri i šest mjeseci, može drastično da smanji šansu za razvijanje alergije na kikiriki, navode naučnici.

Novo istraživanje britanskih stručnjaka pokazalo je da tokom ranog razvoja djeteta postoji prostor da se smanji šansa za alergiju na kikiriki za 77 odsto. Naučnici ističu i da mora da se promijeni preporuka da djeca sve do šest mjeseci ne smiju da unose čvrstu hranu.

Trenutne preporuke su da kikiriki u izmrvljenom obliku ili kao puter može da se daje djeci poslije šest mjeseci.

Alergije na hranu su rezultat toga što naš imuni sistem greškom kao prijetnju prepoznaje nešto što je bezopasno. U nekim slučajevima, čak i mala količina može da izazove izuzetno jaku reakciju koja može biti smrtonosna.

Već dugo se savjetuje da se u ranom djetinjstvu izbjegava hrana koja može da izazove alergiju. Neki doktori preporučivali su roditeljima da ne daju djeci kikiriki do treće godine.

Međutim, dokazi u proteklih 15 godina pokazuju suprotno.

Umjesto toga, unošenje kikirikija dok se imuni sistem razvija može da smanji alergijske reakcije.

To takođe znači da će prvo iskustvo tijela sa kikirikijem biti u želucu, gdje je veća šansa da ga tijelo prepozna kao hranu, nego na koži gdje je vjerovatnije da bude tretiran kao prijetnja.

Primjera radi, u Izraelu gdje su užine od kikirikija česte u mlađem dobu, stopa ljudi sa alergijom značajno je niža.

Druge studije su pokazale da upoznavanje djece i sa ostalim „problematičnim“ namirnicama, poput jaja, mlijeka i pšenice, takođe smanjuje šansu da se u kasnijoj dobi razvije alergija.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT