ADVERTISEMENT

VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU

Rani znaci epilepsije koje ne bi trebalo ignorisati

23.11.2022 18:37h

Foto: Pixabay

Epilepsija je nezarazna hronična bolest mozga koja pogađa ljude svih starosnih grupa. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 miliona ljudi širom svijeta boluje od epilepsije, što je čini jednom od najčešćih neuroloških bolesti.

Postoji nekoliko vodećih faktora koji prouzrokuju epilepsiju. Jedan od njih je infekcija. Epilepsija se može pojaviti zbog genetskih razloga. Ponekad se javlja u porodici, a ponekad je to posljedica stečenih genetskih promjena.

Epilepsija može da bude prouzrokovana stanjima koja dovode do toga da imunološki sistem napada moždane ćelije, a može da se pojaviti i zbog niskog nivoa kiseonika tokom porođaja.

Ožiljci na mozgu nakon povrede glave, oštećenja mozga nakon moždanog udara i tumor takođe mogu da prouzrokuju epilepsiju.

Osobe koje boluju od epilepsije mogu da imaju iznenadne napade. U zavisnosti od vrste napada, simptomi osobe mogu da variraju. Međutim, ponovljeni napadi su primarni znak epilepsije, piše Times of India.

Znakovi napada 

– privremeni gubitak svijesti

– pokreti mišića koji se ne mogu kontrolisati

– problemi s komunikacijom i razumijevanjem

– psihički simptomi kao što su strah i teskoba

– problemi s disanjem

– iznenadno trzanje ruku i ispadanje stvari iz ruku

Kako pomoći osobi koja ima napad?

Ako se nađete u blizini osobe koja ima napada, možete preduzeti nekoliko koraka kako biste joj pomogli. Najprije druge ljude zamolite da se udalje tako da bi osoba koja ima napad mogla da udahne dovoljno vazduha.

Zatim tu osobu okrenite na bok kako biste spriječili mogućnost gušenja. Nemojte im ništa stavljati u usta tokom napada, a to uključuje i vodu, ljekove i bilo kakvu hranu, prenosi N1 Zagreb.

Ne pokušavajte da kontrolišete ili zaustavite nekontrolisane pokrete osobe tokom napada jer se tako može povrijediti. Stavite joj mekani peškir ili jastuk pod glavu i obavezno pozovite ljekara.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT