Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

STRUČNJACI DAJU ODGOVOR

Šta je zdravije: Pojesti voće ili popiti cijeđeni sok?

16.02.2024 10:44h

Foto: Pixabay

Ispijanje čaše, ili više od toga, 100-postotnog voćnog soka svakog dana povezano je sa malim povećanjem težine kod djece i odraslih, ustanovila je nova analiza prethodnih studija.

Fundamentalni problem sa tim sokom je – količina, jer konzumiranje voća na ovaj način dovodi do ‘predoziranja’, kazao je koautor i vodeći istraživač dr Volter Vilet, profesor epidemiologije i ishrane na Harvardu.

„Na primjer, koliko često jedemo tri pomorandže? A u jednoj čaši soka od pomorandže su oko tri narandže koje se mogu popiti za minut ili dva, a možemo i da se vratimo i uzmemo još jednu, što će dodati mnogo kalorija i dovesti do skoka glukoze u krvi“, rekao je Vilet.

Vremenom, previše šećera u krvi može dovesti do insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma, dijabetesa, srčanih bolesti, gojaznosti i drugih hroničnih stanja, kažu stručnjaci.

Iako zaključci studije nisu pokazali direktnu uzročnost, već samo povezanost, nalazi su bili „prilično validni i podudaraju se sa onim što vidimo klinički“, rekla je pedijatrijski endokrinolog dr Tamara Hanon, koja nije bila uključena u istraživanje.

Usljed zabrinutosti zbog rastuće stope gojaznosti i karijesa kod djece, Američka akademija za pedijatriju (AAP) savjetuje roditeljima i starateljima da u potpunosti izbjegavaju sok za bebe mlađe od jedne godine, ograniče unos na 110 grama dnevno za djecu uzrasta od jedne do tri godine i samo 170 grama dnevno za djecu uzrasta od četiri do šest godina.

„Zaista nema nikakvog zdravstvenog razloga da pijete sok umjesto cijelog voća i povrća, osim ako vaše dijete ne može da toleriše da jede takvu hranu“, rekla je Hanon, piše CNN.

Tinejdžeri i odrasli ne bi trebalo da piju više od 220 grama dnevno 100-procentnog soka, u skladu sa nacionalnim smjernicama o ishrani, a sok takođe ne treba posmatrati kao zdrav način da se utoli žeđ.

„Opšte smjernice su protiv ‘rutinskog’ unosa – drugim riječima, oslanjanje na sok, a ne vodu za žeđ, ili konzumiranje soka zbog zdravstvene dobrobiti“, kazao je dr Dejvid Kac, specijalista za preventivnu medicinu i medicinu načina života.

Sok, kako kaže, nije za svakodnevno zdravlje.

„To je povremena slatka poslastica. U tom kontekstu, voćni sok je mnogo bolji izbor od gaziranog soka, iz mnogo razloga“, rekao je Kac.

U čemu je razlika?

Za neke, zabrinutost zbog 100-procentnog voćnog soka može biti zbunjujuća — voće je zdravo, zar ne? Ali, ima razlike između voća i njegovog soka.

„Cijelo voće i povrće dolazi kao ‘paket’ hranljivih materija — ugljenih hidrata, proteina, masti, minerala i vitamina koji su svi sadržani u vlaknima. Tako naša tijela treba da dobiju ishranu“, rekla je Tamara Hanon.

„Kada raturimo to ‘pakovanje’, oduzimamo vlakna i strukturne djelove hrane, a naše tijelo ih vari i metaboliše drugačije nego što je evoluiralo da to uradi“, dodala je.

I pojasnila da konzumacija cijele jabuke, na primjer, ne povećava puno nivo šećera u krvi jer se fruktoza, šećer koji se prirodno nalazi u voću i nekom povrću, polako oslobađa u krv. Dok ispijanje soka od jabuke, međutim, preplavljuje krv fruktozom.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT