ADVERTISEMENT

UŠTEDA VREMENA DONOSI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

Stručnjaci upozoravaju zašto nije dobra ideja da perete zube ispod tuša

28.03.2023 06:43h

Foto: Pixabay

Ako perete zube pod tušem, onda bi trebalo da razmislite o tome jer je stomatolog upozorio na to da možete učiniti više štete nego koristi.

Iako bi moglo biti primamljivo da ubrzate svoju jutarnju rutinu, ušteda vremena nije vrijedna rizika.

Kako je objasnila Pajal Bala, vodeći stomatolog i klinički direktor Kvest Dental-a, trik nije nužno loš za vaše zube, ali može dovesti do kontaminacije.

Tačnije, mogli biste na kraju da progutate sve vrste klica koje ne biste željeli nigdje blizu usta.

"Topla voda pod tušem može da izazove omekšavanje dlačica vaše četkice za zube, što je može učiniti manje efikasnom u čišćenju zuba",  rekla je Bala.

"Dalje, stomatološki stručnjaci preporučuju korišćenje električne četkice za zube za temeljnije čišćenje, i dok je većina električnih četkica za zube vodootporna, ne bih preporučila da ih potapate u vodu jer bi to moglo oštetiti mehanizam i čekinje."

Što se tiče onih gadnih klica koje želite da izbjegnete, vaš tuš bi mogao biti žarište.

"Dijeljenje istog izvora vode za pranje zuba i čišćenje tijela može dovesti do prenosa klica iz drugih djelova tijela u usta. To bi onda moglo da ugrozi vaš imuni sistem i da dovede do neželjene bolesti", objasnila je i dodala:

"Glava tuša može da sadrži bakterije, a kada perete zube ispod nje, možda ćete izložiti četkicu za zube tim bakterijama, opet povećavajući vjerovatnoću da se razbolite. Ako tuš dijelite sa nekim drugim, postoji rizik unakrsne kontaminacije".

Osim ovog faktora, povećavaju se i šanse da se, kako kaže, okliznete.

"Voda i pasta za zube mogu učiniti pod tuša klizavim, što može povećati rizik od padova i povreda. Zato je bolje da budete sigurni nego da žalite i da nađete drugo vrijeme u danu da operete svoje biserno bijele zube", kazala je ona.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT