Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MOGU BITI OPASNE

Stručnjak za bezbjednost hrane otkrio koje namirnice nikada ne kupuje u trgovini

17.03.2024 18:15h

Foto: Pixabay

Stručnjak za bezbjednost hrane Brajan Kvak Li je otkrio koje namirnice nikada ne kupuje u marketima zato što mogu biti opasne po zdravlje.

Na prvom mjestu je nepasterizovano mlijeko, koje se obično naziva sirovo mlijeko. Za razliku od pasterizovanog mlijeka, koje prolazi kroz proces zagrijavanja kako bi se eliminisali patogeni, sirovo mlijeko zadržava svoje prirodno stanje. Ono povećava rizik od salmonele, ešerihije koli, listerije, bruceloze itd.

"Mnogi ljudi hvale sirovo mlijeko zbog određenih kvaliteta, ali ono jednostavno nije vrijedno rizika. Postoji mnogo patogena koji se još nalaze u njemu", kazao je.

On, takođe, izbjegava da kupuje bilo šta što je prethodno narezano.

"Ako ćete da jedete narezane sirove proizvode, izlažete se riziku. Ne znam šta je osoba koja je rezala tačno radila. Pakovana hrana, po zakonu, mora da prođe kroz stroge procese kontrole, ali hrana koja je rezana u marketima ne mora proći kroz isto", objasnio je.

Naglasio se je kako naročito izbjegava narezanu dinju zato što je ona podložnija rastu bakterija.

Stručnjaci za bezbjednost hrane, takođe, upozoravaju ljude da pravilno operu sve namirnice i čuvaju ih po propisima kako bi smanjili rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT