Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POJEDITE JE NEPOSREDNO PRED SPAVANJE

Svakodnevna užina može biti ključ za dobar san

02.12.2023 07:08h

Foto: Pixabay

Ako redovno imate problema sa snom, možda znate nekoliko stvari koje je najbolje ne jesti prije spavanja.

Ovo su neke od namirnica koje ne biste trebali konzumirati pred spavanje: začinjena ili pržena hranu, čokolada, kafa itd. Međutim, postoji mnogo namirnica koje možete jesti bez straha.

Konkretno, jedno voće bi vam moglo pomoći da lakše zaspite. To nije ništa drugo do banana. Humanitarna organizacija objavila je niz savjeta za postizanje kvalitetnijeg sna 2024. godine.

Na vrhu liste je bila preporuka da pojedete bananu neposredno pred spavanje. Ovo uobičajeno voće može vam pomoći da zaspite jer je bogato magnezijumom i kalijumom, dva minerala koja mogu pomoći opuštanju mišića.

Banane takođe sadrže aminokiselinu triptofan, koja stimuliše proizvodnju hormona koji smiruju mozak.

Prema Healthlineu, triptofan se može pretvoriti u molekul koji se zove 5-hidroksitriptofan, koji se koristi za proizvodnju serotonina i melatonina.

Serotonin utiče na procese u mozgu, utičući na san i raspoloženje, dok je melatonin hormon koji je sastavni dio vašeg ciklusa spavanja.

Njegov nivo raste noću da bi vas uspavljivao i pada tokom dana. Što se tiče voća bogatog triptofanom, takođe se sugeriše da bi vam jedenje ananasa moglo pomoći da zaspite. Studija iz 2013. godine proučavala je sadržaj melatonina u voću.

Utvrđeno je da jedenje ananasa može povećati nivo hormona spavanja za nevjerovatnih 266 posto. Takođe je primjećeno da banane povećavaju nivo melatonina kod učesnika za 180 posto.

Što se tiče drugih namirnica koje izazivaju san takođe se preporučuje da imate bademe, ribu, žitarice od cijelog zrna i ovsene kolače sa sirom kako biste se osjećali pospano.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT