Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POKAZALA STUDIJA

Ova vježba može da smanji rizik od srčanih bolesti za čak 20 odsto

06.12.2023 06:47h

Foto: Pixabay

Vježba smanjuje rizik od srčanih bolesti i doprinosi dužem i zdravijem životu, to je već poznato.

Ako već praktikujete neku fizičku aktivnost ili razmišljate o početku fitnes rutine, novo istraživanje može da bude savršena preporuka za vas, piše The Healthy.

Nedavno istraživanje, objavljeno u recenziranom naučnom časopisu „Ateroskleroza“, a koje su sproveli istraživači sa Tulane univerziteta (u saradnji sa Harvard univerzitetom), fokusiralo se na određeni oblik vježbanja koji je iznenađujuće bio efikasan za zdravlje srca, čak i na niskim nivoima: a to je penjanje stepenicama.

Do vježbe su došli naučnici

Studija je analizirala veliku grupu odraslih osoba iz UK Biobank baze podataka, sveobuhvatne baze podataka sa više od 450.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji između 40. i 69. godine.

Ova baza prati različite metrike i promjene u zdravlju učesnika tokom vremena.

Koliko treba da vježbate

Rezultati studije pokazali su da su osobe koje su se penjale više od pet spratova dnevno, što je recimo 50 stepenika, imale su 20 odsto manji rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i srodnih komplikacija.

„Kratki udari penjanja uz stepenice visokog intenziteta su vremenski efikasan način poboljšanja kardiorespiratorne kondicije“, zaključio je u saopštenju, dr Lu Ći, koautor studije i profesor na Tulane univerzitetu Škole za javno zdravlje i tropsku medicinu.

Ako počnete da vježbate, ne prekidajte

Podaci za studiju prikupljani su tokom prosječnog perioda praćenja od 12 godina. Pokazalo se da su ljudi koji su se više peli stepenicama imali manji rizik od srčanih bolesti.

Takođe je utvrđeno da, ako već redovno praktikujete penjanje stepenicama, važno je da održavate taj nivo aktivnosti, jer je studija pokazala određene nedostatke kod onih koji su prestali sa ovom praksom.

Zapravo, oni koji su prekinuli sa penjanjem stepenicama imali su značajno veći rizik od srčanih bolesti tokom studije, što je bilo upečatljivih 32 odsto veći rizik u poređenju sa onima koji uopšte nisu penjali stepenice.

Penjanje stepenicama može biti posebno efikasno, čak i sa manjim brojem koraka, jer angažuje velike mišiće nogu, najveću grupu mišića koja omogućava brzo kretanje kiseonika kroz tijelo, i predstavlja istovremeno vježbu snage i kardiovaskularnu vježbu.

Pripreme za vježbu

Međutim, kako ističe Laura Vilijams Bustos, stručnjak za fitness sa master diplomom iz oblasti sportskih nauka, penjanje stepenicama može biti izazovno.

Važno je zagrijati se i početi polako, kada uvodite ovu vježbu u svoju svakodnevnu rutinu.

Integracija penjanja stepenicama u vaš život, kao što je korišćenje stepenica tokom obavljanja poslova ili posjeta kancelariji, odlična je ideja, ali nemojte pokušavati da trčite sprint do 12 sprata prvog dana, prenosi Danas.rs.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT