Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IMAJU BLAGOTVORNA DEJSTVA

Zašto su važni prebiotici i kakve veze imaju sa probioticima

24.11.2023 16:39h

Foto: Pxabay

Većina ljudi zna šta su probiotici i koliko su važni za zdravlje, ali potpuno druga priča je s prebioticima. Izuzetno su važni, a toga još nismo svjesni u dovoljnoj mjeri. Mnogima od nas fali prebiotika u ishrani. Nažalost, to može dovesti do ozbiljnih problema kao što su probavne smetnje, upale, oslabljen imunitet, povećanje tjelesne težine i možda čak i povećan rizik od mnogih hroničnih stanja.

Dok probiotičke namirnice igraju ključnu ulogu u zdravlju crijeva i opštem blagostanju, prebiotici služe kao hrana probioticima i time povećavaju njihovu moć.

Zašto su važni prebiotici: I šta su to prebiotici

Po definiciji, prebiotici su nesvarljiva jedinjenja vlakana koja se razgrađuju mikrobiotom crijeva.

Šta rade prebiotici? Kao i druga hrana bogata vlaknima, prebiotička jedinjenja prolaze kroz gornji dio gastrointestinalnog trakta i ostaju neprobavljena jer ih ljudsko tijelo ne može u potpunosti razgraditi. Kada prođu kroz tanko crijevo, stižu do debelog crijeva, gdje ih fermentiše crijevna mikroflora.

Danas, kada istraživači govore o “vlaknima”, oni ne govore samo o jednoj supstanci, već o čitavoj grupi različitih hemijskih jedinjenja koja se nalaze u hrani. Prebiotici su najpoznatiji kao vrste dijetetskih vlakana nazvanih fruktooligosaharidi, inulin i galaktooligosaharidi. Prvobitno, prebiotici nisu bili klasifikovani kao jedinjenja prebiotičkih vlakana. Ali nedavna istraživanja su nam pokazala da se ova jedinjenja ponašaju na isti način kao i drugi oblici vlakana.

Danas se prebiotski ugljeni hidrati uglavnom sastoje od fruktana i galaktana, od kojih oba fermentišu anaerobne bakterije u debelom crijevu. Određene namirnice funkcionišu kao prirodni prebiotici. Neki primjeri hrane sa visokim sadržajem prebiotika uključuju korijen cikorije, zelje maslačka, praziluk i bijeli luk.

Koje su prednosti prebiotika? Povećanje unosa prebiotika je u studijama povezano sa dugom listom moćnih prednosti, uključujući:

- manji rizik od kardiovaskularnih bolesti
- bolje zdravlje crijeva
- lakše podnošenje stresa
- bolja hormonska ravnoteža
- jači imunološki sistem
- manji rizik od povećanja tjelesne težine
- smanjene šanse za nastanak upale i još mnogo toga.

Koje namirnice sadrže prebiotike

Dok se probiotici obično nalaze u kultivisanoj i fermentisanoj hrani kao što su jogurt, kefir, kimči i kombuča, prebiotici se obično nalaze u određenom povrću (posebno kada se jede sirovo), cijelim žitaricama i izvorima otpornog skroba, kao što su nedozrele banane.

Neke od najboljih prebiotičkih namirnica koje možete dodati svojoj ishrani su: korijen cikorije, čičoka, sirovi bijeli luk, praziluk, crni luk, špargle, kinoa i nedozrele banane. U manjem procentu, prebiotika ima i u jabukama, medu, ljuskama psilijuma, pšenici, ječmu, ovsu i kukuruzu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT