Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

JOŠ JEDNO OTVORENO PISMO OVOGODIŠNJEG KANDIDATA ZA TRINAESTOJULSKU NAGRADU

Hajduković pisao i Žiriju: Diskriminisali ste i odbacivali kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti

30.06.2024 15:32h

Foto: Screenshot Mina

Crnogorski naučnik i ovogodišnji kandidat za Trinaestojulsku nagradu Dragan Hajduković uputio je otvoreno pismo predsjedniku i članovima žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade 2024, u kojem traži da ga informišu koliko su radnih sati posvetili čitanju 56 kandidatura za najprestižnije državno priznanje.

Smatra da je žiri diskriminisao, odbacio neke kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti.

"Gospodo, da se odmah razumijemo. Niko nema pravo da na stub srama stavlja žiri samo zato što je donio pogrešnu odluku; svako od nas može da pogriješi u odlučivanju. Dakle, ne osuđujem Vas zbog pogrešne odluke, nego zbog neosporne činjenice da uopšte nijeste radili svoj posao", naveo je Hajduković u pismu Žiriju..

Lako je, tvrdi, dokazati da je Žiri odbacio kandidate bez prethodnog čitanja datih obrazloženja i priloženih dokaza. Ističe i da je Žiri odluku o dodjeli trinaestojulskih nagrada donio u dva dana.

"Pošto je ove godine bilo ukupno 56 nominacija za trinaestojulske nagrade, takva brzina rada je potpuno nemoguća. Na primjer, potrebna su dva sata da laik koji ne poznaje moja životna ostvarenja pažljivo pročita Obrazloženje napisano na tri strane i prelista (dakle bar površno pregleda) brojne priložene dokaze, koji u mom slučaju sadrže kopije izabranih naučnih radova, nekoliko knjiga i primjere značajne svjetske medijske pažnje posvećene mojim ostvarenjima. Dakle, za ozbiljnu ocjenu 56 nominacija, potrebno je minimum 100 sati rada svakog člana žirija, a to znači minimum 10 dana po 10 radnih sati. Uz ozbiljni danonoćni rad, vas žiri je odluku mogao donijeti tek 6. jula, a donijeli ste je 27. juna",  ističe Hajduković.

Kako kaže, nevjerovatna brzina kojom je Žiri donio odluku je neoboriv dokaz njegovog zaključka da niko od članova nije izvršio elementarnu dužnost i obavezu da pažljivo pročita obrazloženje za svaku od ukupno 56 nominacija i da bar prelista obimne priložene dokaze koji su bili obavezni za kandidaturu.

"Molim Vas da svako od Vas pojedinačno, odgovori na pitanje koliko je radnih sati posvetio čitanju 56 kandidatura koje je dobio. Taj odgovor je Vaša obaveza prema crnogorskoj javnosti i svim diskriminisanim kandidatima", napominje Hajduković.

Pošto je, kako naglašava, bilo nemoguće da se za manje od dva dana žiri upozna sa svim kandidaturama i obrazloženjima, postavlja se pitanje- po kom kriterijumu je odabrana grupica privilegovanih kandidata, a odbačeni ostali.

"Najvjerovatniji odgovor je da ste diskriminisali i odbacivali kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti. Ako vam se nije radilo, mnogo poštenije je bilo da organizujete lutriju i izvučete pobjednike iz „šešira“", zaključio je Hajduković.

Hajduković je ranije uputio pismo i predsjedniku Crne Gore, premijeru i predsjedniku Skupštine Crne Gore. 

"Pošteno rečeno, ne vjerujem da će oni reagovati i da će vas stići zaslužena kazna za kriminalni rad vašeg Žirija. U stvari, znam da će sve ovo samo meni nanijeti štetu; vi ste bar zasad zaštićena vrsta. Završiću mojim davnim studentskim stihovima: "Kad mi kosti polomite, zašiljiću ih i napraviti koplja. Kad me u prah pretvorite letjeću sa vjetrom i zasipati vaše tragove". Srećan sam što spadam u one Crnogorce u kojima je još živ ovakav nesalomivi duh, naizgled surovih, ali duboko ljudskih i humanih, stariocrnogorskih ratnika i ratnica. Prešli ste svaku mjeru. Ne daj se, Crna Goro", poručio je Hajduković.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT