ADVERTISEMENT

PANEL “ROD-KULTUROLOGIJA” U OKVIRU NEDJELJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI

Kultura kao platforma za preispitivanje patrijarhalnih obrazaca

02.12.2022 14:19h

Foto: UNDP Montenegro

Stepen rodne ravnopravnosti mjera je demokratizacije društva, a kultura, kao multidisciplinarna oblast, ima nemjerljiv potencijal da preispituje i transformiše društvene obrasce koji uslovljavaju rodnu nejednakost, poručeno je na panel diskusiji „Rod – kulturologija“, održanoj tokom petog dana Nedjelje rodne ravnopravnosti.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, ocijenila je da kultura reflektuje društveni diskurs i stanje društva i podsjetila da je UNDP, u okviru različitih partnerstava, već sproveo niz aktivnosti u oblasti kulture, sa ciljem preispitivanja patrijarhalnih obrazaca i pojma tradicije.

Ona je kazala da se otvaranjem tema koje duboko zadiru u poimanje kulturnog identiteta i inovativnim metodama preispituje primjena ženskih prava u kulturi.

„Vjerujem da su izložbe kojima danas prisustvujemo, kao i ona čiji katalog promovišemo, nova vrijednost u kulturi, vrijednost promišljene, aktivističke i umjetničke provokacije, koja pokreće procese, i podstiče sve nas da radimo više i bolje, do potpunog ostvarenja principa rodne ravnopravnosti, i društva jednakih šansi za sve“, rekla je Gašparikova.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović poručila je da se rodna ravnopravnost pokazuje kao jedan od ključnih preduslova sveopšte kulturne emancipacije i podrške procesima koji podstiču društvenu koheziju.

Ona je istakla da su rodne razlike i dalje prisutne u gotovo svim kulturnim i kreativnim sektorima.

Vlaović je kazala da pored svih napora i uloženih resursa, žene u Crnoj Gori svoje učešće u politici još traže kroz zaštitu „jednačina“, koje im obezbjeđuju minimalnu i nužnu participaciju na ključnim mjestima za odlučivanje.

„U toj jednačini ja sam jedna od četiri, sada već tri ministarke u Vladi koja ima 18 resora. Zato snažno i posvećeno ulažem napore da tamo gdje ja imam mogućnost odlučivanja, ženski glas bude zastupljen i jak“, rekla je Vlaović.

Panelistkinje Milena Jovićević, Maja Bogojević i Ana Matić saglasne su da angažovana umjetnost ima najveći potencijal u suzbijanju rodnih stereotipa u kulturi.

Smatraju da kulturni djelatnici imaju posebnu odgovornost u očuvanju ljudskih prava i demokratije, budući da je kultura oblast koja najbrže dolazi do velikog broja pojedinaca i generiše prijeko potrebne promjene.

Kako je saopšteno iz UNDP-a, ta međunarodna organizacija je, prepoznajući da je društveno angažovana umjetnost prostor za okupljanje i promišljanje boljeg i pravednijeg društva, a kultura i mediji aktivni i moćni saveznici u ostvarenju tog cilja, već sprovela niz aktivnosti kojima je kroz oblast kulture ponudio različite mehanizme preispitivanja postojećih patrijarhalnih obrazaca, što je otvorilo debate među istaknutim učesnicima kulturnog života Crne Gore.

„Danas je, produbljivanjem saradnje sa Ministarstvom kulture i medija, napravljen još jedan korak ka otvaranju prostora za promovisanje angažovane umjetnosti kao jednog od mehanizama za postizanje rodne ravnopravnosti“, navodi se u saopštenju.

Panel, koji je održan u Ministarstvu kulture i medija na Cetinju, kako su kazali iz UNDP-a, bio je prilika za osvrt na izazove sa kojima se žene suočavaju u različitim kulturnim djelatnostima, ali i na primjere pozitivne prakse angažovane umjetnosti u svrhu postizanja rodne ravnopravnosti.

Prisutni na panelu su imali priliku da vide i primjere angažovane umjetnosti kroz izložbe postavljene u prostoru Ministarstva – „Buđenje“ i „Ona treba, ona mora“.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT