Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KAŽU I DA JE STAV JELIĆA UTEMELJEN NA ESTETSKIM PRINCIPIMA

Nikšićko pozorište: Postupak umjetničkog direktora dobio tendenciozna i selektivna tumačenja

12.04.2024 18:22h

Foto: RTVNK

Nakon što je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić prije dva dana zabranio izvođenje predstave „IzloŽene“ u produkciji Bunt scene, oglasili su se i iz te tetarske kuće. Smatraju da je postupak Jelića dobio tendenciozna i selektivna tumačenja u kojima, kako kažu, provijavaju problematični tonovi i sudovi.

“Odluka umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića da ne prihvati postavljanje pomenute predstave na repertoar naše kuće nije nikakva zabrana niti relativizacija problema diskriminacije i nasilja, već stav utemeljen na estetskim principima”, smatraju u Nikšičkom pozorištu.

Da ovim temama prilaze najozbiljnije, kako ističu, govori i njihova produkcija u kojoj se našla predstava “Pluća” po tekstu Dankana Mekmilana i u režiji Andreja Nosova. 

“Ta predstava se, upravo, bavi aktuelnim pitanjima iz ove oblasti. Baš ova predstava koja je gostovala u crnogorskim teatrima (i dobila poziv da igra na 32. Beogradskom letnjem festivalu BELEF) skinuta je sa repertora Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

I promocija knjige Pozorište u Crnoj Gori u izdanju Nikšićkog pozorišta otkazana je od iste institucije. Dalja saradnja između naše dvije teatarske kuće ultimativno je uslovljena smjenom umjetničkog direktora Janka Jelića. Takav narativ Nikšićko pozorište ne koristi, niti će ga koristiti”, poručuju u reagovanju.

Naglašavaju da lične stavove svih ljudi, pa i Jelića, uvažavaju i razumiju kao nesumnjivo ljudsko pravo.

“Lične stavove ne komentarišemo niti se njima bavimo. Umjetnički direktor je u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima upoznao članove uprave pozorišta o svom estetskom sudu pomenute predstave i na osnovu toga odlučio da se istu ne stavi na repertoar. Ne bavimo se ni stvarima koje nijesu u našoj nadležnosti kao što je kadriranje ili traženje smjene kolega iz pozorišnog esnafa”, naglašavaju.

Poštuju, kako dodaju, neprikosnoveno pravo Opštine Nikšić da salu Nikšićkog pozorišta otvori za igranje predstave” Izložene” u narednim slobodnim terminima, i podržavaju organizaciju okruglih stolova sa temama društvene ravnopravnosti i zaštite svih ljudskih prava i sloboda.

“U želji da stvorene tenzije na nivou ličnih neslaganja i nepoklapanja vrednosnih stavova izmjestimo iz institucije pozorišta nećemo da širimo novonastalu javnu polemiku niti da kao pozorište uzimamo dalje učešće u njoj, uz posebnu sugestiju da smo uvijek na strani zaštite ličnosti i dostojanstva svakoga čovjeka. Ovim saopštenjem završavamo svaku dalju javnu raspravu i obraćanje prema sredstvima javnog informisanja”, zaključili su uiz Nikšićkog pozorišta.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT