Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DUHOVITA DRAMA

"Nobelovci" u četvrtak premijerno u KIC-u

04.12.2023 09:38h

Foto: KIC Budo Tomović

Duhovita drama "Nobelovci" nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića premijerno će u Podgorici biti izvedena u četvrtak, 7.decembra, na velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, od 20 sati, poručeno je iz KIC-a.

U predstavi igraju Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković i Slađana Merdović. Scenografiju je uradio Milivoje Mićo Kovačević, muziku potpisuje Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a producenti predstave su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović.

Kako navode iz KIC-a, "Nobelovci" su savremena futuristička drama, odnosno urnebesna priča o borbi jednog genija koji je nominovan za Nobelovu nagrudu, sa lešinarima koji se lijepe na njegov uspjeh. 

"Ono što prvo dramaturg nauči jeste da pozorište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i školi pripada, a znamo da se u teatru poslije avangarde desio 'veliki prasak', pa danas postoji pravaca koliko i autora, te je i avangarda već decenijama klasika kako tvrde vodeći teoretičari. Ako nas se pozorište ne tiče iz bilo kog razloga onda je to neka druga i nova umjetnost. Zato se Nobelovci tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni ali i nadčovjek - android ili ginoid. Zato sam zajedno sa producentima izabrao ovaj komad da ga prvi put ja postavljam, drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao. Kad sam pisao ,Nobelovce' širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama (kako je to neko dobro zapazio) jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko.

Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskriminaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i 'nečovjeka', ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja se suprotstavlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka", kazao je Obrad Nenezić.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT