Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SARADNJA NACIONALNIH POZORIŠTA

Predstava "Pokojnik" izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu

03.12.2022 13:24h

Foto: CNP/Duško Miljanić

Predstava “Pokojnik”, Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Egona Savina, koprodukcijski projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, izvedena je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u petak 2. decembra. Gostovanje CNP-a i NP Beograd, dio je saradnje dva nacionalna pozorišta koja podrazumijeva razmjenu predstava.

Nakon izvođenja predstave umjetnička direktorica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Molina Udovički navela je da je nakon vremena korone, saradnja Crnogorskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu, intenzivirana.

„To je jedna važna i lijepa saradnja kada su u pitanju dva nacionalna teatra. Ovih dana razmjenjujemo dvije predstave Branislava Nušića. Jako mi je drago što smo imali priliku da vidimo vašeg „Pokojnika“. Izvanredna predstava u kojoj sam zaista uživala. Vjerujem i da će podgorička publika uživati u našem Nušiću.“

Novinarka kulture Radio Beograda Sonja Todorović Šegrt ocijenila je da je naročito bilo zanimljivo slušati Branislava Nušića na crnogorskom jeziku.

„Bilo je jako zanimljivo i na momente jako duhovito, ali ono što je utisak i pitanje svih nas jeste da li je moguće da se ništa nije promijenilo u našim glavama, u našem mentalitetu, je li moguće da je Nušić toliko dobro nas poznavao. Zaista je nevjerovatno koliko je to i dalje savremen komad, iako je on to napisao prije sto godina. Puno zanimljivih rediteljskih rešenja, vrlo prijemčiva i dobra predstava", kazala je ona.

Reditelj i nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Božidar Đurović istakao je da je saradnja između pozorišta nužna.

„Prostori svih naših država su i u pozorišnom i u svakom drugom smislu veoma skučeni, mali i ko god ne želi da pogleda šta se dešava u tuđem dvorištu, mislim da puno griješi. Sve je ovo isti pozorišni prostor a problemi u našim državama gotovo isti, a one pozorišne teme koje se pozorišno obrađuju u Crnogorskom narodnom pozorištu i u pozorišnom životu Crne Gore su veoma bitne i za publiku u Srbiji. Zato sa radošću podržavam, ne ovu nego svaku vrstu saradnje između svih zemalja regiona. Zaista mi se dopala predstava, pogotovu što sam užasnut od poetike koja je ovladala ovim prostorima a koja je pozorišno nerazumljiva, estetski sumnjiva, ali veoma prihvaćena, tako da ja sada svoje prijatelje nikada ne pitam – kakva je predstava, nego pitam šta ste gledali.

Raduje me što sam večeras znao šta sam gledao, uživao sam u jednoj ozbiljnoj predstavi, Egon Savin je sjajan reditelj i imao sam zadovoljstvo da vidim crnogorske glumce koje na žalost rjeđe gledam. Predstava je utemeljena u društvenoj zbilji i ima taj važan društveni angažman a adaptacijom je podstaknuto zbivanje i radnja koja se dešava u Crnoj Gori, u prepoznatljivom scenografskom ambijentu sjajne scenografkinje Vesne Popović. Čini mi se da je CNP dobilo jednu duhovitu, dobru i pametnu predstavu. Vjerujem da će se dugo igrati i da ima dobru komunikaciju, što se potvrdilo i večeras u Beogradu", istakao je Đurović.

Glumica Lena Bogdanović rekla je da bi bilo bi važno i korisno da češće imamo priliku da razmjenjujemo predstave, ne samo između ova dva pozorišta.

„Klasičan i dobar tekst, svima nama poznat, režiran precizno i na moderan način. Lijepo je podsjetiti se i pogledati klasike. Glumci divno igraju. Odlična prilika da Beograđani vide vaše pozorište a reakcija publike je pokazala koliko su svi bili zadovoljni", kazala je Bogdanović.

U predstavi „Pokojnik“ igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT