Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NAGRAĐEN U VELIKOJ BRITANIJI

Priznanje PEN-a za roman ,,Anomalija“ Andreja Nikolaidisa

23.02.2024 18:25h

Foto: Arhiva/Dnevno.me

Roman ,,Anomalija“ crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa osvojio je nagradu Engleskog PEN centra. Priznanje za prevedenu književnost, pod nazivom PEN Translates, osim Nikolaidisa, dobilo je još 11 autora.

Nagrade su otišle djelima napisanim na čak 10 različitih jezika, a prvi put su među nagrađenima autori iz Crne Gore i Švajcarske.

Roman „Anomalija“ je objavila londonska izdavačka kuća „Peirene Press“, a sa crnogorskog je djelo preveo Vil Firt. Crnogorsko izdanje romana objavio je „Fokalizator“. Prvo izdanje „Buybook“ iz Sarajeva. „Anomalija“ je četvrti roman Andreja Nikolaidisa objavljen u Engleskoj. Prije „Anomalije“, u Londonu su objavljeni prevodi njegovih romana „Sin“, „Dolazak“ i „Devet“.

Roman ,,Anomalija“ sastoji se iz dva dijela. Prvi, naslovljen ,,Toccata“ sadrži devet priča u čijem je centru Nova godina. Drugi dio – ,,Fugue“, ispisan dugim dnevničkim rečenicama, jeste kontemplacija pripovjedačice u trenutku velike katastrofe u austrijskim Alpima.

Kruno Lokatar je zapisao da je ovaj roman ,,neka vrsta sotije, eksplozija groteske, ironije, razuzdanosti, a u svemu ne manjka briljantnih esejističkih seciranja i dekonstrukcije civilizacije i njezinih filozofskih i teoloških postulata“.

Andrej Nikolaidis je rođen 1974. u Sarajevu. Napisao je romane ,,Mimesis“, ,,Sin“, ,,Dolazak“, ,,Odlaganje. Parezija“, ogled ,,Homo Sucker: Poetika Apokalipse“ i još nekoliko knjiga. Dobitnik je nagrade Evropske unije za književnost 2011. i Trinaestojulske nagrade 2022. Njegovi romani objavljeni su na četrnaest evropskih jezika.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT