Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OD 19 SATI

Promocija knjige “Budzaštar ili Pojmovnik trivijalnosti” u srijedu u KIC-u

27.03.2023 06:54h

Foto: KIC "Budo Tomović"

Nova knjiga Lidije Vukčević Vučurović “Budzaštar ili Pojmovnik trivijalnosti” biće predstavljena u srijedu, 29. marta, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati.

Uz autorku, o knjizi će govoriti Pavle Goranović i recenzent Bogić Rakočević. 

“U svojem najnovijem djelu, “Budzaštar ili Pojmovnik trivijalnosti” ugledna pjesnikinja i prozna spisateljica Lidija Vukčević razvija već prepoznatljiva tematsko-motivska i stilsko-poetička mjesta svoje proze i početnim nas jedinicama uvodi u svu raskoš svog asocijativnog svijeta zasnovanog na minucioznoj percepciji. Teme koje spisateljica zahvaća takozvane su velike teme identiteta, obitelji, nacionalnosti, jezika, ideologija, pisanja ili nostalgije (kako glasi naslov knjige Mirka Kovača, autoričina sugovornika) ali nerijetko i manje, koje se obrađuje fragmentarno - njihove čestice probijaju u deskriptivnim pasusima ili u refleksivnim ekskursima.

Prostor opisan u “Pojmovniku” doslovce je oslikan, sugestivno iskazan i prikazan većim ili manjim “enciklopedijskim” jedinicama. A pripada repertoaru pojmova, imena, riječi, izraza, uvriježenih mjesta koja su zasjekla kao prve brazgotine spoznajni svijet autorice…” književnica Ana Brnardić

Lidija Vukčević rođena je 1954. godine u Zagrebu. Diplomirala je jugoslavistiku i filozofiju, a magistrirala i doktorirala tezama iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Postdoktorsko usavršavanje stekla je u Grenobleu. Od 1983. godine objavljuje naučne radove, književnu kritiku, prevode i eseje. Učesnica je brojnih slavističkih skupova. Autorka je preko stotinu naučnih i stručnih recenziranih radova. Liriku i esejističko - filozofsku prozu objavljuje kontinuirano od 1992.godine.

Od 2012. godine bavi se fotografijom. Izlaže u Italiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Do sada je imala osam samostalnih izložbi, a učesnica je i jedne kolektivne. Grafički oprema svoje knjige autorskim fotografijama. Prevodi s italijanskog i francuskog i na te jezike.

Dugogodišnja je saradnica dvojezičnog lombardskog časopisa za filozofiju i poeziju “Kamen”.

Od 2019. godine predstavnica je crnogorske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Objavila je dvije monografije, šest zbirki poezije i dvanaest knjiga proze. Uvrštena je u brojne antologijske izbore poezije i proze na hrvatskom, crnogorskom, srpskom, makedonskom, mađarskom, albanskom i italijanskom jeziku. 

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT