Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

REAGOVALI NA IZJAVU ĐUROVIĆA

Sea Dance: Nikoga ne ucjenjujemo, festival je Crnoj Gori donosio milionske prihode

25.05.2023 12:15h

Foto: Sea Dance Festival

Sea Dance nikoga ne ucjenjuje, Crnoj Gori je donosio milionske prihode, kazali su organizatori festivala, reagujući na današnju izjavu ministra ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Gorana Đurovića.

Podsjetimo, Đurović je jutros kazao da "niko državu Crnu Goru neće da ucjenjuje, pa ni Sea Dance".

Đurović: Niko neće ucjenjivati CG, pa ni Sea Dance; Kovačević: Vratićemo se naredne godine

"Nakon devet godina rada i doprinosa Crnoj Gori, osim što ovakvu izjavu ministra smatramo duboko nepravednom, posebno naglašavamo da državu Crnu Goru nikada nismo ucjenjivali, već sve suprotno tome – donijeli smo joj više od 60 miliona evra turističkog prihoda, neprocjenjivu vrijednost promocije destinacije, kao i neke od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda, među kojima su The Prodigy, Jamiroquai, David Guetta, Skrillex, Underworld, Fatboy Slim", navodi se u saopštenju Sea Dance Festivala.

Podsjećaju da su najveći svjetski mediji, kao što su CNN, New York Times, Guardian, Metro, Daily Mirror i mnogi drugi opisivali su Sea Dance kao jedan od najboljih svjetskih festivala na Mediteranu, dok je, zahvaljujući festivalu, Lonely Planet 2015. proglasio plažu Jaz najljepšom i najuzbudljivijom plažom Evrope.

Status Sea Dance festivala krunisan je, dodaju, već na samom početku održavanja najprestižnijom titulom „Najbolji evropski festival", u kategoriji do 40.000 posjetilaca dnevno.

"Sigurni smo da je svega ovoga svjestan i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, koji je u maju prošle godine o Sea Dance festivalu javno pričao ovako: „Višestruka je korist za Crnu Goru, ekonomska, turistička i promotivna. Ekonomska što produžavamo sezonu, festival je krajem avgusta, nadamo se da će biti naša rivijera i Budva puna, produžavamo sezonu, a samim tim radimo i jednu veliku promociju Crne Gore, jer je EXIT i Sea Dance svjetski prepoznati festivali. Ja sam siguran da će biti mnogo turista iz svih krajeva Evrope, što je strateški važno za promociju Crne Gore u svijetu. Tako da, eto, zadovoljstvo mi je da mogu da kažem ispred Vlade Crne Gore da ćemo podržati ovaj festival i u narednom periodu, da ćemo podržavati ovaj festival i narednih godina". Ostalo je nejasno šta se u međuvremenu promijenilo, ali reputacija i kvalitet Sea Dance festivala sigurno nije", ističu u saopštenju.

Kažu da su iz poštovanja prema fanovima juče obavijestili javnost da ove godine nemaju mogućnost da održe festival u Crnoj Gori, zbog blokade podrške državnih institucija, koju je bez ikakvih osnova naložila Agencija za zaštitu konkurencije, kategorišući dosadašnju saradnju države i Opštine Budva sa festivalom kao „državnu pomoć", iako je, kako kažu, potpuno jasno da je u pitanju komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, a u cilju pospješivanja budvanskog turizma i promocije destinacije.

"Ovakve komercijalne saradnje sa državnim institucijama Exitovi festivali imaju u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući više zemalja Evropske unije. Među njima je i Sea Star festival u Hrvatskoj, koji je prethodnog vikenda sa ogromnim uspjehom održan u Umagu pred preko 40.000 ljudi i uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice", navode u saopštenju.

Na ovaj način, dodaju, zemlje Evropske unije podržavaju brojne manifestacije, od Olimpijskih igara, preko ATP turnira i drugih sportskih manifestacija, pa do muzičkih događaja kao što su španski Sonar i Primavera Sound, mađarski Sziget, slovački Pohoda festival, hrvatski Ultra festival i mnogi drugi.

"Da je istina ono što Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu konkurencije tvrde – da je država limitirana zakonskim mogućnostima kada je u pitanju finansijska pomoć događajima –  Evropa bi ostala bez svojih najvećih manifestacija", zaključuju u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT