Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U SALI DODEST

Solistički koncert Aleksandra Hadži Đorđevića u srijedu u KIC-u

26.11.2023 08:39h

Foto: KIC Budo Tomović

Završnicu osmog međunarodnog festivala “Dani gitare u Podgorici“ obilježiće koncert poznatog gitariste iz Srbije Aleksandra Hadži Đorđevića koji će biti održan u srijedu, 29. novembra, u sali DODEST, u 20 sati, saopšteno je iz KIC-a Budo Tomović.

Kako su kazali, program koncerta za solo gitaru činiće djela Isaka Albeniza (Majorca op.202; Crvena kula op.92), Luiđija Lenjanija (Tri kaprisa op.20), Johana Merca (Romansa), Lea Brouvera (Kubanski pejzaži sa zvonima) i Federika M. Torobe (Sonatina).

"Aleksandar Hadži Đorđević je rođen u Beogradu. Sa 16 godina nastupio je u Zagrebu na Reviji mladih talenata Jugoslavije izvodeći koncert Aranjuez od J. Rogriga sa Zagrebačkim simfoničarima i dirigentom Urošem Lajovicem. Studije gitare diplomirao je sa najvišom ocjenom na Akademiji za muziku u Pragu 1987. godine u klasi profesora Štepana Raka i Martina Mislivečeka. Na Međunarodnom takmičenju gitare Kutna Hora 1984. godine osvojio je prvu nagradu. Njegovi učenici osvajali su najviše nagrade u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su danas istaknuti koncertni gitaristi i profesori u Evropi i SAD. Kao član žirija i predavač učestvovao je na brojnim festivalima, takmičenjima i seminarima gitare i kamerne muzike u Srbiji i inostranstvu. Za svoju pedagošku djelatnost u obrazovanju mladih talenata dobio je nagradu Grada Beograda 2004. godine.

Aleksandar Hadži Đorđević izgradio je zapaženu karijeru kao solista nastupajući u Srbiji, Češkoj, SAD-u, Hrvatskoj, Bugarskoj, Kipru, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji. Doktorski umjetnički projekat odbranio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je zaposlen kao docent za nastavu gitare", podsjećaju oni. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT