Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POVODOM PET GODINA OD OSNIVANJA

U JU Muzej i galerija Tivat okrugli sto o značaju i ulozi muzeja

01.12.2022 08:48h

Foto: JU Muzej i galerije Tivat

JU Muzej i galerija Tivat organizuje okrugli sto na temu „Značaj i uloga muzeja u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa“.

Kako je saopšteno, muzejska zbirka postojala je u okviru Centra za kulturu Tivat do 2017. godine, kada se ovaj segment odvojio kao zasebna ustanova izradom elaborata o opravdanosti osnivanja.

"Uloga muzeja u zaštiti i očuvanju materijalnih (pokretnih i nepokretnih) i nematerijalnih kulturnih dobara ogleda se kroz aktivnosti koje obuhvataju istraživanje, prezentaciju, jačanje kapaciteta i širenje svijesti o onome što nam je ostavljeno u nasljeđe, sprovođenje konzervatorsko restauratorskih mjera i plana sakupljanja muzejskog materijala", navodi se u saopštenju.

U sklopu ljetnjikovca Buća-Luković u kom je smješten muzej, sprovodi se sanacija kule.

"Povod za organizovanje okruglog stola jeste sanacija, nova saznanja o kuli, ali i značaju i ulozi muzeja u zaštiti i očuvanju svih segmenata datih kroz Zakon o muzejskoj djelatnosti i nove ICOM-ove definicije muzeja, usvojene u Pragu 2022. godine", kaže se u saopštenju.

Učesnici okruglog stola su: Dragan Radović, predsjednik Muzejskog Društva Crne Gore, Dražen Jovanović kustos Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu, Mile Albijanić, član savjeta JU Muzej i galerija Tivat, Marija Saičić dokumentaristkinja JU Muzej i galerija Tivat, Srđan Marlović, arhitekta konzervator, Vesko Ražnatović konzervator – restaurator, i Danijela Đukić direktorica JU Muzej i galerija Tivat koja će dati i uvodnu riječ.

Poslije pojedinačnog izlaganja uslijediće diskusija, nakon čega će biti upriličen koktel za goste i učesnike. 

Okrugli sto se organizuje povodom petog rođendana osnivanja JU Muzej i galerija Tivat. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT