Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

GRUPA UMJETNIKA PROTESTOVALA ISPRED MINISTARSTVA

Ukoliko se koeficijent ne poveća stupaju u štrajk

18.03.2023 07:35h

Foto: Facebook

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović i predsjednica Sindikata kulture Crne Gore Zorica Stijepović potpisale su juče Izmjene Granskog kolektivnog ugovora koje su usvojene na posljednjoj sjednici Vlade. Tim povodom, ispred zgrade MKM na Cetinju, juče je protestovala grupa glumaca i muzičara upravo zbog raspodjele koeficijenata. Oni su tražili uvećanje koeficijenata umjetnicima, jednako kao i ostalim radnicima u kulturi jer je od ranije najavljenih 25 svedeno na svega 3,5 odsto.

Tražili su sastanak sa ministarkom Vlaović, međutim, primili su ih drugi službenici Ministarstva. Kako je za Pobjedu kazao glumac Gradskog pozorišta iz Podgorice Davor Dragojević, na sastanku im je obećano da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni. Ukoliko do toga ipak ne dođe, oni će, kako je najavio Dragojević, stupiti u štrajk.

Na Cetinju su juče bili predstavnici Udruženja glumaca Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica, Nikšićkog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Crnogorskog simfonijskog orkestra. Oni su se putem saopštenja za medije obratili i Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu finansija i Sindikatu kulture Crne Gore.

"Ovim putem reagujemo zato što je planirano povećanje koeficijenata za nosioce djelatnosti i stvaraoce (režiser, glumac, orkestarski muzičar, operski pjevač, slikar, vajar, koreograf, scenograf, dramaturg, kostimograf, pozorišni kompozitor, pisac, asistent dirigenta, dirigent, producent, grafički dizajner, montažer, glavni urednik programa, menadžer za programske politike) od ranije najavljenih 25 odsto svedeno na svega 3,5 odsto što je nedopustivo, ponižavajuće i diskriminirajuće", naveli su u saopštenju.

Dragojević je podsjetio da je u Granskom kolektivnom ugovoru došlo do korekcije koeficijenata, te da je Ministarstvo kulture i medija najavilo povećanje zarada zaposlenima u kulturi do 25 odsto. 

"Objavljeno je da se povećanje odnosi na radnike u kulturi. Zbog loše komunikacije između Sindikata kulture i umjetničke struke, a tu mislim na glumce, reditelje, muzičare koji su članovi CSO, scenografe, kostimografe i ostale iz umjetničkog sektora, oni nijesu bili upoznati sa nekim odredbama tj. predloženim koeficijentima. Tačnije, 20. decembra Sindikat kulture je poslao prema Ministarstvu finansija tražene koeficijente i tu je bilo planirano povećanje glumcima, rediteljima, muzičarima i ostalim umjetnicima 25 odsto. Međutim, Ministarstvo finansija uslovilo je Sindikat kulture da to bude bruto povećanje 25 odsto i da naprave raspodjelu. Oni su napravili raspodjelu tako da su svi dobili povećanje od 30 do 96 odsto, rukovodeći kadrovi 20 odsto, a umjetnički sektor – glumci, reditelji – svega 3,5 odsto", istakao je Dragojević.

Prema njegovim riječima, upravo ih je to što je Sindikat uradio ,,iziritiralo“.

"Niko nije obavijestio da će u odnosu na to što je poslato Ministarstvu finansija biti promijenjeno u ono što smo kasnije dobili. Pošto smo mi tek prekjuče preko medija saznali za da će u petak da bude potpisivanje tog Granskog kolektivnog ugovora na Cetinju, samonicijativno smo se organizovali. Ugovor je potpisan, a potom su izašli predstavnici Sindikata kulture koji su bili ponosni što su potpisali taj ugovor, iako su znali da smo mi nezadovoljni", istakao je Dragojević.

On je kazao da su nastavili sa protestima nakon čega ih je primila Milena Bošnjak, načelnica Službe za kadrovske i opšte poslove u Ministarstvu kulture i medija, sa njenim timom, a došli su i predstavnici Sindikata kulture.

"Bošnjak nam je rekla da napišemo pismo odboru koji je zadužen za sprovođenje Granskog kolektivnog ugovora, da će sjednica odbora biti tokom sljedeće nedjelje i da će biti donešena odluka da se nama povećaju plate između 20 i 25 odsto. Mi ćemo danas da pošaljemo to pismo. Očekujemo pozitivan ishod kao što je i obećano", rekao je Dragojević.

Dragojević je dodao da će upravama ustanova u kojima rade već najaviti štrajk, ukoliko tokom naredne sedmice ne bude potpisano sve kako je rečeno. Dovedeno je u pitanje i obilježavanje Svjetskog dana pozorišta, 27. marta, te postoji mogućnost da ne izvedu nijednu predstavu u Crnoj Gori.

"To bi bila zaista ozbiljna šteta. Mislim da bi to odjeknulo svuda u svijetu. Vjerujemo da ćemo i mi umjetnici, koji reprezentujemo Crnu Goru, kako u zemlji, tako i šire, dobiti ono što su dobili ostali radnici u kulturi", istakao je Dragojević.

Ministarstvo: Izjednačavanje stručne i umjetničke grupe

Izmjenama Granskog kolektivnog ugovora u oblasti kulture došlo je do izjednačavanja koeficijenata zarada stručne i umjetničke grupe, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija. Nakon sastanka sa grupom umjetnika, iz Ministarstva je saopšteno da su predstavnici MKM izrazili razumijevanje zbog nezadovoljstva i pojasnili da je razlika u koeficijentima između stručne i umjetničke grupe bila velika i da ih je bilo neophodno nivelisati, što je novim GKU postignuto. Iz Ministarstva su podsjetili da se novim koeficijentima izvršilo ujednačavanje zarada na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija. Napomenuli su i da se izjednačavanje koeficijanata može ispraviti pojedinačnim kolektivnim ugovorom, ali i da svoje zahtjeve i primjedbe dostave Odboru za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje GKU.

"Umjetnici su izrazili zahvalnost na razumijevanju i brzoj reakciji MKM", navodi se u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT