ADVERTISEMENT

SASTANAK SA AMBASADOROM KINE

Vlaović: Nastavljamo saradnju sa Kinom kroz organizaciju događaja iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine

31.01.2023 08:52h

31.01.2023 08:52h

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija dogovorilo je nastavak kulturne saradnje sa NR Kinom kroz organizaciju zajedničkih događaja iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine.

To je saopšteno nakon sastanka ministarke kulture i medija u tehničkom mandatu Maše Vlaović sa ambasadorom Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kunom.

Na sastanku je bilo riječi o iniciranju potpisivanja novog dokumenta o saradnji, kojim bi se previdjele konkretne aktivnosti na zajedničkim projektima u cilju povezivanja sektora kulture Crne Gore i Kine.

“Uspostavljanje ponovne saradnje nakon pandemije, i pospješivanje iste u okviru Mehanizma „17+1“ bila bi od izuzetnog značaja za unapređenje bilateralnih odnosa ove dvije države, posebno u okvirima institucionalne saradnje i saradnje sa institucijama kulture koje djeluju u Crnoj Gori i Kini”, istakla je ministarka Vlaović. 

U ranijem periodu je postojala inicijativa da Kina u okviru Mehanizma saradnje „17+1“ finansijski podrži projekat revitalizacije Tvrđave Španjola u cilju uspostavljanja Kreativnog haba, o čemu će konkretne aktivnosti biti preduzete u narednom periodu.

Vlaović je ambasadora upoznala sa projektom izgradnje Muzeja savremene umjetnosti i Kreativnog haba Cerovo, te pozvala predstavnike NR Kine da se uključe u realizaciju ovih projekata, jer bi njihova iskustva, znanje i tehnologije koje imaju bili značajni pri realizaciji ovih projekata.

Ministarka je predstavila postojeće habove i pozvala je kineske umjetnike da budu rezidenti u njima.

Ambasador je rekao da osnovu saradnje i prijateljstva Crne Gore i Kine vidi u oblasti kulture, te uputio poziv ministarki Vlaović da u narednom periodu posjeti Kinu.

“U periodu razvoja digitalnog doba, saradnja ne mora nužno da se bazira samo na konvencionalnim oblicima, već se ista može razvijati i realizovati u okviru digitalnih platformi, kako bi se na taj način kultura približila mlađim generacijama”, istakao je Kun.

U proteklim godinama Ministarstvo kulture je podržalo veliki broj umjetnika iz oblasti pozorišta, plesa, muzike i vizuelnih umjetnosti za učešće na programima razmjene i rezidencije u NR Kini. Dodatno, veliki broj programa u izvedbi kineskih umjetnika je bilo prikazano u Crnoj Gori.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT