Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ČESTITALA SVJETSKI DAN DJETETA

Vujović: Crna Gora treba da bude topao dom i utočište za svako dijete

20.11.2023 17:19h

Foto: MKM

U ime Ministarstva kulture i medija i u svoje lično ime, svoj djeci i roditeljima širom Crne Gore, srdačno čestitam Svjetski dan djeteta, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

"Na današnji dan željela bih da istaknem tri važna životna segmenta koja mogu da nam pomognu i budu putokaz u kreiranju politike prilagođene najboljem razvoju djeteta", poručila je Vujović.

Kako je kazala, Vlada Crne Gore, s prepoznatljivom i značajnom ulogom, predstavlja ključni pokretač u oblikovanju ambijenata gdje će svako dijete doživjeti početak života u zdravoj, obećavajućoj i pozitivnoj atmosferi. Dodaje da donosioci odluka imaju odgovornost posvetiti se ovoj viziji, doprinoseći stvaranju uslova koji podupiru srećno i sigurno odrastanje svakog mališana.

"Pored zdravstvene zaštite i obrazovanja, svjesni smo da je i kultura važna za lični razvoj svake mlade osobe te je potrebno da stvaramo uslove u kojima se djeci i mladima daje mogućnost da razvijaju svoj kulturni identitet", kazala je Vuković.

Vujović smatra da trebamo da razumijemo da prolazak kroz odrastanje i djetinjstvo zahtijevaju kontinuirano angažovanje kako roditelja tako i društva u cjelini. Zato nam je, kako kaže, potrebna izuzetna posvećenost cijelog društva u kreiranju politika za djecu.

"Moramo odgovoriti na izazove današnjeg svijeta stimulisanjem kirtičkog mišljenja putem najrazličitijih medija i analizom medijskog sadržaja zaštiti djecu od svih oblika zloupotreba i diskriminacija u online prostoru", navela je.

Ističe da institucije kulture moraju pažljivo da kreiraju programe za djecu, od najmlađe dobi sve do adolescencije, vodeći računa o tome da su edukativne, ali i da odgovaraju potrebama publike.

"Na medijima je da obezbijede više prostora za dječije emisije, bogat asortiman televizijskih programa, filmove visokog kvaliteta, ali i da osnuju dječije redakcije kako bi djeci obezbijedili što više medijskog prostora da izraze svoje mišljenje, pokažu svoje talente i iskažu kreativnost. Fond za medijski pluralizam obezbijediće više novca za kreiranje ovakvih vrsta sadržaja", tvrdi Vujović.

Prema njenim riječima, Ministarstvo kulture i medija ove godine je po prvi put raspisalo Konkurs za sufinansiranje projektata i programa u oblasti kulture i umjetnosti, pod nazivom "Kultura mladih - kultura buducnosti". Navodi da planiraju da svake godine povećaju iznos i na taj način kreiraju kvalitetniju kulturnu ponudu za djecu.

Vjeruje da treba da učimo svoju djecu vrijednostima, da razumiju da su ova zemlja i njeni ljudi postigli mnogo, ali i da treba da postignu još više.

"Svi zajedno treba da vjerujemo u još značajnija postignuća u budućnosti. Postignuća onoga što radimo danas i onoga što ćemo tek uraditi, vidjeće se u napretku u djelima budućih generacija. Posebno u zemlji koja bilježi negativni demografski trend rođenje svakog djeteta treba proslavljati", kazala je Vujović.

Na današnji dan, smatra, ne možemo da ne pomenemo veliki broj djece koja ne samo da nemaju pristup kulturi, već im je ugroženo i pravo na život te u to ime, sa posebnim saosjećanjem, spominju hiljade djece koja su izgubila zivot.

"Crna Gora treba da bude okruženje mira, topao dom i utočište za svako dijete, bez obzira na vjeru, naciju ili zemlju iz koje dolazi. Naša država mora pružiti dobar temelj za dalji rast i razvoj gdje će individualni potencijal svakog djeteta moći u potpunosti da se ostvari. Stvarajmo državu svijetle budućnosti", zaključila je Vujović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT