Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MINISTARKA KULTURE I MEDIJA SA AMBASADOROM BIH

Vujović: Zemlje regiona se zajedničkim projektima najbolje mogu predstaviti Evropi i svijetu

02.12.2023 09:10h

Foto: MKM

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju uspješnu saradnju u oblasti kulture, ali postoji prostor za njeno unaprijeđenje, jer stvaranje zajedničkog kulturnog prostora u regionu od izuzetne je važnosti, zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović i  ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića.

Oni su razgovaralili o jačanju saradnje u oblasti kulture, od saradnje gradova do najvišeg nivoa, što je i predviđeno Sporazumom o saradnji Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 2008. godine.

"Znanje i iskustva moramo dijeliti i prenositi, jer se saradnjom i zajedničkim projektima najbolje možemo predstaviti Evropi i svijetu. Kulturnu baštinu kojom su bogate obje države treba zaštititi, ali i pokazati velikom broju turista koji posjećuju naše zemlje kao dio jedinstvenog prostora", poručila je Vujović.

Jukić je istakao zadovoljstvo odlukom UNESCO-a o upisu stećaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske na Listu svjetske baštine.

"Tako je krunisana saradnja četiri države i formirano je koordinaciono tijelo koje će pratiti stanje očuvanosti stećaka", poručio je Jukić ističući poseban značaj koji ovaj projekat ima i za  Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. 

Povezivanje festivala kao što su Filmski festival Herceg Novi i Sarajevo Film Festival, dodatno bi doprinijelo jačanju naših tradicionalno dobrih odnosa, stvarajući tako uslove da učimo jedni od drugih, zaključili su sagovornici.

"Dobar primjer saradnje su i brojni  pobratimski i prijateljski gradovi Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji razmjenjuju programe kulture. Saradnja Muzičkog centra i Sarajevske filharmonije funkcioniše godinama, kao i saradnja među sajmovima knjiga i česta gostovanja pozorišta", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Jukić je kao primjer dobre prakse u saradnji naveo projekat započet prije Covid-19 pandemije, u kojem su povezani UNESCO gradovi Kotor, Dubrovnik i Mostar, naglašavajući da su ovakvi projekti putokaz za sve gradove regiona koji dijele slične vrijednosti, ali i probleme. 

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenje o temama od zajedničkog interesa kao što su projekat Buk Bijela i ruinirani Dom pisaca Bosne i Hercegovine u Herceg Novom.

Vujović i Jukić saglasni su da bi primjer Crne Gore i Bosne i Hercegovine mogao poslužiti kao primjer dobre međudržavne saradnje i prijateljskih odnosa kakve bi trebalo da imaju sve susjedne zemlje.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT