Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"PODGORICA TREBA DA BUDE PRIMJER ZA SVE DRUGE LOKALNE SAMOUPRAVE U CG"

Abdić: Prekinućemo dvogodišnju agoniju Podgoričana

13.09.2024 08:37h

Foto: DPS

U vremenu kad se formiraju raznorazne ad hoc privremene koalicije, kojima se uglavnom sakriva pad podrške povjerenja građana, cilj nam je bio da pokažemo da se ne krijemo i da samostalno svima „stanemo na crtu“, ističe u intervjuu za Pobjedu Nermin Abdić, nosilac liste Demokratske partije socijalista na vanrednim izborima u glavnom gradu 29. septembra.

On precizira da je samostalni nastup ove stranke „rezultat pažljive analize trenutne društveno-političke situacije u gradu i državi“.

"Podgorica je, za vrijeme prethodnih gradskih uprava čije rukovodstvo je bilo dominantno iz redova DPS-a, bila sinonim za stabilnost i sigurnost za sve njene građane. Glas za nas je glas koji će prekinuti dvogodišnju agoniju Podgoričanki i Podgoričana... Taj glas znači solidarnost s onima koji imaju manje nego što im je potrebno", naveo je Abdić.

Abdić podsjeća da su „jedini subjekt na državnoj i lokalnoj političkoj sceni koji je faktor i garancija stabilnosti vlasti“.

"S nama građani znaju na čemu su – nema populizma i kalkulacija, a obraz i principe nijesmo i nećemo pogaziti nikad", naglašava on.

Kako navodi, iz izbornog programa partije, čiju listu predvodi u Podgorici, može se zaključiti šta su prepoznali kao trenutne slabe tačke našeg grada, za što su dali konkretne odgovore. Osim želje da Podgorica postane prepoznatljiva kao turistički grad, najavljuje izgradnju žičare od kasarne „Morača“ do Malog brda, besplatan javni prevoz i vrtiće, 10.000 novih parking mjesta i 350 miliona eura investicija.

Zbog čega je lista DPS-a na čelu s Vama odlučila da nastupi samostalno na vanrednim izborima u Podgorici 29. septembra?

ABDIĆ: Odluka rukovodstva Demokratske partije socijalista da samostalno nastupi na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici je rezultat pažljive analize trenutne društveno-političke situacije u gradu i državi.

Stava smo da je samostalni izlazak na izbore ključan korak prema afirmaciji interesa i potreba građana koje predstavljamo. Takođe, u vremenu kad se formiraju raznorazne ad hoc privremene koalicije, kojima se uglavnom sakriva pad podrške povjerenja građana, cilj nam je da pokažemo da se ne krijemo i da samostalno svima „stanemo na crtu“. Dodatno, uvjereni smo da će samostalni nastup na ovim izborima omogućiti našoj stranci da jasnije izloži svoje stavove i politike u korist građana Podgorice. Ne sumnjamo u našu snagu i riješeni smo da je na ovaj način i pokažemo.

Koji su glavni principi liste koju predvodite i zbog čega smatrate da će građani za vas glasati?

ABDIĆ: Kao što kaže i naš slogan „I riječju, i djelom“, u prethodnom periodu pokazali smo da smo uvijek tu za građane Podgorice - riječju i djelom.

Podgorica je, za vrijeme prethodnih gradskih uprava čije rukovodstvo je bilo dominantno iz redova DPS-a, bila sinonim za stabilnost i sigurnost za sve njene građane.

Glas za nas je glas koji će prekinuti dvogodišnju agoniju Podgoričanki i Podgoričana. Glas za ovu listu je glas za nastavak intenzivnog razvoja i dalji ekonomski napredak našeg grada. On znači brigu o ljudima starije generacije i još bolje uslove za razvoj naših najmlađih. Taj glas znači solidarnost s onima koji imaju manje nego što im je potrebno.

Osim toga, podsjećam da je Demokratska partija socijalista organizovana, moderna i snažna građanska partija. Ona je prepoznata ne samo u Crnoj Gori, već i šire kao politički subjekt koji odgovorno i iskreno gradi i poštuje partnerstva, koja promoviše kulturu tolerantnog dijaloga i o najočiglednijim razlikama. Istovremeno, pokazali smo i dokazali da smo jedini subjekt na državnoj i lokalnoj političkoj sceni koji je faktor i garancija stabilnosti vlasti. S nama građani znaju na čemu su – nema populizma i kalkulacija, a obraz i principe nijesmo i nećemo pogaziti nikad.

Što smatrate ključnim problemima u Podgorici danas, na kojima treba da radi naredna vlast u glavnom gradu?

ABDIĆ: Iz nedavno predstavljenog izbornog programa naše partije jasno se može zaključiti šta smo to prepoznali kao trenutne slabe tačke našeg grada i dali konkretne odgovore na sve identifikovane probleme.

Podsjećam da naš program ima sedam cjelina: ekonomija i preduzetništvo; kapitalni i infrastrukturni projekti; saobraćaj; socijalna politika i osobe sa invaliditetom; higijena grada i zaštita životne sredine; digitalni grad; mladi, kultura i sport.

Plan nam je da konačno riješimo saobraćajne gužve koje život u Podgorici čine gotovo nemogućim, kako kroz popularizaciju korišćenja javnog prevoza i njegovo dodatno osavremenjavanje, tako i kroz unapređenje saobraćajne infrastrukture - bilo da se radi o saobraćajnicama ili saobraćaju u mirovanju.

Želimo da Podgoricu učinimo atraktivnom turističkom destinacijom i gradom u koji će dolaziti mladi ljudi koji će tu i ostajati, da organizujemo koncerte regionalnih zvijezda i da to uvežemo sa ponudom hotelijerstva i ugostiteljstva. Tome će doprinijeti i naš plan izgradnje žičare od kasarne „Morača“ do Malog brda. Namjera nam je da se snažnije zalažemo za inkluzivno društvo i da posvećeno radimo na razvoju usluga za sve kategorije društva. U najkraćem, za četiri godine građani Podgorice imaće besplatan javni prevoz, besplatne vrtiće, panoramsku žičaru kao ključnu turističku atrakciju, 10.000 novih parking mjesta, investicije vrijedne 350 miliona eura i brojne druge stvari koje će značajno poboljšati život svim Podgoričankama i Podgoričanima.

Koji su glavni pravci razvoja Podgorice u narednim godinama? Kakav imidž treba da ima glavni grad zemlje koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju?

ABDIĆ: Podgorica treba da bude grad nosilac pozitivnih promjena i primjer za sve druge lokalne samouprave u Crnoj Gori. Kao jedan od glavnih gradova Evrope, Podgorica mora da pokaže svojim partnerima iz zemalja EU da ima kapacitet da se suoči sa svim izazovima koji je očekuju kao centar države koja je buduća članica EU.

Profesionalna gradska administracija temelj je dobrog funkcionisanja lokalne uprave, ali i garancija za adekvatan odgovor na potrebe poslovne zajednice, osnov za privlačenje investicija i efikasniju upotrebu sredstava iz fondova EU. To je imidž koji će Podgorica graditi nakon 29. septembra – otvorena gradska uprava koja radi u najboljem interesu građana, ali i pouzdan partner gradovima iz regiona i Evrope.

U zavisnosti od izbornog rezultata, da li ćete, i sa kime, formirati postizbornu koaliciju?

ABDIĆ: Naša vrata su otvorena za sve one koji sa nama dijele viziju Podgorice kao grada koji njeguje građansko opredjeljenje, dobrosusjedske odnose i predstavlja pravi primjer jedne multietničke i multikulturalne države u kojoj ima mjesta za sve.

Potencijalni partneri su nam svi koji dijele našu viziju ovakve Podgorice i Crne Gore, koji vole Podgoricu i žele da odgovorno vrše vlast i djeluju u interesu svih građana u naredne četiri godine. 

Zbog čega se na listi nijesu našla poznata imena poput Ivana Vukovića, Zoje Bojanić - Lalović i Mihaila Anđušića i da li se to može negativno odraziti na izborni rezultat?

ABDIĆ: Opšte je poznato da je DPS najprogresivniji i najodgovorniji politički subjekat i najjača partija sa ubjedljivo najvećim kadrovskim kapitalom u zemlji. Svi navedeni partijski funkcioneri aktivni su učesnici u kampanji za vanredne lokalne izbore u Podgorici i daju nemjerljiv doprinos našoj zajedničkoj borbi za povratak glavnog grada na pravi put.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT