Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

REGULATORNI OKVIR POD KOJIM SE ODRŽAVAJU IZBORI U CRNOJ GORI ZASTARIO

Bakić: Izborna tišina besmislena u eri društvenih mreža

18.03.2023 19:12h

Foto: PR Centar

Predizborna tišina pred četvrte predsjedničke izbore u Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti počela je sinoć u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta sjutra u 20 sati.

Ipak, i pored izborne tišine koju poštuju tradicionalni mediji, postavlja se pitanje koliko je smislena u eri društvenih mreža.

I dok iz Agencije za elektronske medije smatraju da bi trebalo ograničiti djelovanje političkih partija na onlajn platformama, saglasni su da je danas nemoguće kontrolisati taj institut dok su društvene mreže otvorene.

Izborna tišina koja traje 48 sati prevaziđena je forma, saglasni su u Agenciji za elektronske medije, ali i novinari.

"Institut izborne tišne nema nikakvog smisla s obzirom da se implementira samo na tradicionalne medije, a da onlajn kanali ostaju izvan primjene ovog istituta", kazala je Sunčica Bakić, direktorica AEM-a.

To je, kaže ona, pokazatelj da je regulatorni okvir pod kojim se održavaju izbori u Crnoj Gori zastario i da zahtijeva korekciju.

"I to može biti tako što se zabrana političkih oglašavanja neće odnositi samo na medije nego se može političkim subjektima ograničiti pravo da sve izborne aktivnosti završe do određenog dana", kazala je Bakić.

Koliko je zakon o odbornicima i poslanicima zreo za izmjene, govori činjenica da ne prepoznaje postojanje drugog kruga predsjedničkih izbora.

"Tako da u pitanje može da se dovede kada počinje izborna kampanja ako do nje dođe", kazala je Bakić.

I dok Crna Gora samo priča o besmislu izborne tišine, zemlje poput Velike Britanije, Belgije, Holandije, Švajcarske je ne prepoznaju u svojim zakonima.

U Sjedinjenim Američkim Državama izborna tišina važi samo na dan glasanja, u neposrednom okruženju biračkog mjesta.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT