Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"NA PUTU KA POMIRENJU"

Božović: Preispitati državne simbole i vratiti trobojku

22.05.2023 17:22h

Foto: Skupština

Na putu ka pomirenju državne simbole, himnu i zastavu potrebno je u narednom peridu preispitati i o tim pitanjima promjenom Ustava postići konsenzus i vratiti slobodarsku trobojku kao vjekovni simbol Crne Gore, kaže poslanica Nove srpske demokratije (NSD) Jelena Božović.

Božović je na Fejsbuku napisala da je 2006. godine bila aktivna učesnica u političkoj borbi za očuvanje zajednice Srbije i Crne Gore.

"Kao studentkinja u Kragujevcu zajedno sa mnogim studentima iz Crne Gore koji su studirali u Srbiji nedeljama smo se okupljali pod parolama: ,,Ne je pozitivan odgovor" i „Crna Gora nije na prodaju". Na glasanje smo došli organizovano. Bilo nas je dosta i bili smo sigurni da ćemo našim glasovima uspjeti da sačuvamo jedinstvo jednog istog naroda u zajednicu Crne Gore i Srbije. 21. maja 2006. godine doživjeli smo veliko razočaranje. Naš glas nije odlučivao", rekla je Božović.

Božović smatra da je Crna Gora nezavisnost dobila "na silu".

"Krađom na referendumu, ucjenama, velikim parama i velikim brojem glasova iz inostranstva onih građana koji su odavno odlučili da svoj život žive u nekoj drugoj državi a ne u Crnoj Gori. Od 21. maja 2006. godine zaogrnuti zastavom koja je postala stranačko obilježje DPS-a, porodica Đukanović i njima bliski saradnici i poslušnici enormno su se bogatili, a država je siromašena. Posledice štetne politike bivšeg režima, podjele i pljačku državne imovine trpjeće još mnoge generacije koje dolaze", napisala je na Fejsbuku.

Nvaela je i da se "zastava ne voli na silu".

"Zastava se veliča kad uz nju slaviš i pobjeđuješ. Kad pod tom zastavom živiš slobodno i osjećaš se zaštićeno. Srbi u Crnoj Gori pod referendumskom zastavom doživljavali su progon, diskriminaciju i veliko ponižavanje svih ovih godina. Pod ovom zastavom učili su jednu generaciju da su Srbi neprijatelji i da ih treba protjerati iz sopstvene zemlje. Da je Srbija neprijatelj Crnoj Gori... Pod ovom zastavom dešava se kriza identiteta koja je mutila svijest o tome ko smo i šta smo. Pod ovom zastavom društvo u Crnoj Gori i danas je podijeljeno. Zato se 21. maj ne slavi, posebno ne uz himnu saradnika ustaškog režima Sekule Drljevića", zaključila je Božović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT