Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"OSJEĆAM ODGOVORNOST ZBOG KNEŽEVIĆA"

Brđanin: Premijer i ministar vršili pritisak na mene da podnesem ostavku, tražiću odgađanje odluke o razrješenju

30.03.2023 14:23h

30.03.2023 16:52h

Foto: Gov.me

Smijenjeni diretkor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je u intervjuu na TVCG da nije postojao zakonski osnov za njegovu smjenu.

"Zakonom je jasno propisano da je policija u svom radu politički neutralna i operativno nezavisna. Nije postrojao nijedan zakonski razlog da budem smijenjen. Član 16 Zakona o unutrašnjim poslovima je više nego jasan. Vlada je odlučila arbitrarno. Premijer i ministar unutrašnjih poslova (Filip Adžić) su u medijima vršili pritisak na mene da bih podnio ostavku, odnosno da bih podnio zahtjev za prestanak mandata, a kako to nijesam uradio, tražili su izgovore da se nađu razlozi za moje razrješenje", kazao je Brđanin

Vlada u tehničkom mandatu je, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, smijenila Brđanina nakon što je on odbio da podnese ostavku, pošto je prošle srijede uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević. Za vršioca dužnosti, imenovan je dosadašnji načelnik Centra bezbjednosti Budva Nikolu Terzića.

Brđanin je Terziću poželio sreću i uspjeh na novoj funkciji. 

"Premijer je u svojoj javnoj izjavi faktički priznao da je svjesno izabrao nezakoniti pristup zbog brzine, jer je cijenio da bi drugačije moglo sve potrajati. Pokrenuću postupak koji će utvrditi da je moje razrješenje nezakonito. Iskoristiću sva pravnma sredstva za zaštitu mojih prava. Zatražiću odlaganje odluke o razrješenju dok sud ne ispita ovu odluku Vlade", kazao je Brđanin. 

Kazao je da ima pravo na djelotvorno pravno sredstvo, a kako kaže pokrenuće i parnični postupak ukoliko bude trebalo.

"Očekujem da ukoliko uslijedi neka odšteta zbog ove svjesne odluke, da će štetu platiti oni koji su je i nanijeli", izjavio je Brđanin.

"Osjećam odgovornost zbog Kneževića"

Brđanin je kazao da osjeća odgovornost zbog uhapšenog pomoćnika UP Dejana Kneževića, jer je bio njegov "blizak saradnik".

"Ja snosim i odgovornost za jedan složen sistem koji čini preko 4.000 zaposlenih ljudi. I to je razlog zašto nijesam podnio ostavku. Ove dvije godine bile su veoma turbulentne, i policija je trpjela različite napade, ali morate priznati da su sva istraživanja javnog mnjenja ukazivala na porast povjerenja u policiju. Ja sam došao sa namjerom da svoja znanja iskoristim zarad unapređenja policijske organizacije", kazao je Brđanin.

Tvrdi da se je trudio da iz UP izvuče poštene i profesionalne ljude. 

"Dajem snažnu podršku SDT-u, poznavajući gospodina Vladimira Novovića znam da postupaju vođeni dokazima. Odluke koje donesu donose u ubjeđenju da su ispravne. Ali ne treba stigmatizovati UP", naveo je Brđanin.

Kazao je da je jedna od njegovih prvih odluka bila smjena svih dotadašnjih pomoćnika direktora, i inicijativa za imenovanje novih. 

"Moja odluka o predlozima za nove pomoćnike bila je zasnovana na mojoj tadašnjoj procjeni, i na uvjerenju da ti ljudi mogu odgovoriti izazovu", kazao je Brđanin.

Kazao je da je te vršioce dužnosti imenovala Vlada.

"Nijedno od tih postavljenja ne bi moglo biti usvojeno na Vladi da prethodno nije moglo biti usklađeno sa Vladom", naglasio je Brđanin.

Istakao je da je jasno da nije bio miljenik niti Vlade Zdravka Krivokapića, niti Dritana Abazovića.

"Izabran sam na javnom konkursu. Ali da nije bilo javnosti, ja ne bih bio ni izabran, i zahvalan sam onima kojui su me tada poodržali kao profesionalca, ali i našim stranim partnerima. I imam utisak da je strranim partnerima više u interesu da imamo funkcionalne institucije, nego našim donosiocima odluka", kazao je Brđanin. 

Dodaje da je njegov rad praćen od početka raznim opstrukcijama od strane najvećih zvaničnika. 

"Trudio sam se da budem maksimalno profesionalan i da istrajem. Neki moji pomoćnici bili su možda prihvatljiviji i prošloj i ovoj vladi nego ja. Jer kad govorimo o Kneževiću, i nekoj odgovornosti, u tom trenutku oe je bio nagrađivan od premijera i policijske službe jedne od zemalja EU u akcijama koje je rukovodio u broi protiv organizovanog kriminala. I ja ne vidim razlog da budem žrtveno jagnje u političkim razmiricama. To nije odgovarajući pristup rješavanja problema u ovoj državi", kazao je Brđanin.

Dodaje da je istrajao da ne bude "džuboks" za nečije političke želje. 

"Kad sam predložio Kneževića nijesam imao nikava saznanja o njegovoj potencijalnoj umiješanosti u određena krivična djela, jer da jesam, ne bih ga ni predložio", naveo je Brđanin.

On se osvrnuo na izvještaj EK iz novembra 2021. godine koji je, kako kaže, bio kritički toniran. 

"Ali kao jedan od najsvjetlijih tačaka tog izvještaja navode se rezultati Uprave policije", kazao je Brđanin i naveo neke od policjskih akcija koje su prepoznate izvještajem kao uspješne.

"Vidi se da je policija u tom periodu kad sam preuzeo rukovođenje razvila respektrabilan odnos prema inostranim partnerima", kazao je Brđanin.

Naveo je da nije saslušavan, "niti sam u saznanju da se protiv mene sprema nešto slično"

"Nema objektivnih razloga da tužilaštvo preduzima bilo kakve radnje protiv mene", rekao je Brđanin i naglasio da je svoj posao obavljao profesionalno. 

"Milovića sam upoznao dok je radio u Kotoru"

Govoreći o odnosu sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem, rekao je da je imao komuniakciju sa njim, jer je upućen na komunikaciju sa policjskim službenicima.

"Ja sam poslovno i upućen da razgovaram sa velikim brojem policijaca. Ljuba Milovića poznajem od 2008. godine, a ja 2009. postajem načelnik u Kotoru. On je tada radio u specijalnoj jedinici u Kotoru, i mi smo tada razvili ne samo profesionalan odnos, već i privatan, ali ne na način na koji bi ga neko zlonamjerno mogao zloupotrijebiti", naglasio je Brđanin. 

Kazao je da je Milović bio jedan od mnogih koji mu je pružio podršku kada je 2014. bio uhapšen, pa pravosnažno oslobođen. 

"Nikada nije bilo odnosa koji bi vodio ka nekom krivičnom djelu. Komunicirao sam sa njim u par navrata i nakon imenovanja, ali to ne može imati nikakav negativan kontekst", tvrdi Brđanin.

Kazao je da se mora znati da je Milović bio operativac koji je imao komunikacije sa različitim ljudima. 

"Ja prije objave Skaj komunkacija koje se odnose na Milovića, nijesam mogao imati nikakve podatke o njegovim aktivnostima", kazao je Brđanin.

Govoreći o smjeni pomoćnika, kaže da se Zakonom o državnim službenicima i namještinicima navodi da v.d. pomnoćnike imenuje organ koji ih i postavlja.

"U slučaju Klikovca to je ministar unutrašnjih poslova, a u Maškovićevom slučaju Vlada Crne Gore. Zakonski gledano, direktor UP nema ingerencije u toj oblasti", kazao je Brđanin.

Kazao je da nije dobio valjane argumente zbog čega im nije produžen mandat.

Rekao je da nema saznanja da je Kneževiću mandat produžen da bi se ugrozila istraga.

"To je pitanje za tužilaštvo", prokomentarisao je Brđanin. 

Dodao je da je zatražio da ga ne obavještavaju o detaljima Skaj prepiske kada su objelodanjene, osim u dijelu gdje on može pomoći.

"Nije tajna da sa Adžićem nijesam uvijek imao harmoničan odnos"

Govoreći o odnosu sa ministrom Filipom Adžićem, kazao je da nije uvijek odnos bio hatmoničan.

"U poslednjem periodu poboljšali smo našu komunikaciju. Ali on kao političar, a ja kao profesiunalac imali smo različite poglede na upravljanje policijom", kazao je Brđanin, i dodao da je dobru komunikaciju imao sa ministrom Sekulovićem.

"To pripisujem tome što je bio nestranački ministar", kazao je Brđanin.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT