Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

UPUTILI PISMO PARLAMENTARNOJ VEĆINI

BS: Povući iz procedure predlog o izmjeni Poslovnika

18.04.2024 10:15h

Foto: BS

Bošnjačka stranka (BS) pozvala je šefove klubova poslanika parlamentarne većine da iz procedure povuku predlog za izmjenu Poslovnika Skupštine Crne Gore čiji je cilj, kako su kazali, nametanje potpredsjednika Skupštine iz reda manjinskih partija.

Parlamentarna većina predložila je izmjenu Poslovnika Skupštine, kojom je predviđeno da kandidata za potpredsjednika Skupštine može predložiti poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika tih stranaka ili manjinska parlamentarna partija.

Iz Kluba poslanika BS-a su u pismu podnosiocima predloga naveli da su poslanici vladajuće većine namjerili da oduzmu postojeće pravo manjinskih poslanika, da sami određuju ko će u njihovo ime biti potpredsjednik Skupštine.

"Predlogom odluke o izmjeni Poslovnika grubo se krše ključna načela Okvirne konvencije Savjeta Evrope o zaštiti prava manjina, Zakon o manjinskim pravima i slobodama, kao i narušavaju ustaljene dobre demokratske prakse u Skupštini Crne Gore”, naveli su iz Kluba poslanika BS-a.

Oni su podsjetili da su manjinski narodi Poslovnikom iz 2020. godine, stekli pravo da se jedan potpredsjednik Skupštine bira iz reda poslanika manjinskih partija, na predlog svih poslanika tih stranaka.

Kako su istakli iz Kluba poslanika BS-a, cilj te norme bio je da se poslanicima manjinskih partija omogući da, bez obzira na to jesu li u vlasti ili u opoziciji, imaju potpredsjednika Skupštine iz svojih redova kojeg oni predlože, odnosno oko kojeg se oni među sobom dogovore.

Iz BS-a su pitali kolege iz vladajuće većine da li su odlučili da je par godina tih „finih manira“ i “glumljenja poštovanja manjinskih prava” bilo dosta i da je vrijeme da ipak oni odlučuju ko će predstavljati manjine.

“Po logici da su manjine dobre samo ako su po vašem izboru ili koalicionom sporazumu”, naveli su iz BS-a.

Upitali su parlamentarnu većinu da li je zaboravila da je ustaljena demokratska praksa uvijek bila da se Poslovnik Skupštine donosi i mijenja konsenzusom svih, a ne vladajuće većine, jer uređuje pravila rada svih poslanika.

“Jeste li pomislili da je neprimjereno da pet poslanika koji nisu poslanici manjinskih partija prepravljaju normu Poslovnika kojom se obezbjeđuju prava poslanika manjinskih partija, zajedno sa samo jednim od ukupno 11 poslanika manjinskih partija i to onim u čijem se interesu ta izmjena vrši?”, pitali su poslanici BS-a.

Oni su naveli da je vladajuća većina predlažući ovu izmjenu prekršila ključne principe koji su promovisani u članu 15 Okvirne Konvencije o zaštiti prava manjina, kao i člana 26 Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojima se država obavezuje da obezbjedi učešće manjinskih naroda u procesu donošenja i predlaganja odluka koje su od interesa za ostvarivanje prava manjinskih naroda.

Iz Kluba poslanika BS-a su pitali kolege iz vlasti da li smatraju da je nepristojno da predlog kojim oduzimaju njihovo pravo da sami biraju između svojeg predstavnika, nazovu doprinosom pluralizmu.

“Je li nova definicija pluralizma – „svi se samopredložite, pa ćemo mi izabrati po našoj volji?”, upitali iz poslanici BS-a.

Interesuje ih i o kakvom deblokirajućem mehanizmu je riječ.

“O kakvom deblokirajućem mehanizmu govorite kad znate da je u Ustavu deblokirajući mehanizam kad nakon 54 poslanika odlučuje 49, a Vi hoćete da o manjinama umjesto 11 poslanika odlučuje jedan?”, naveli su iz BS-a.

Iz te partije su podsjetili da u Skupštini ima 11 manjinskih poslanika od kojih devet nije konsultovano prilikom predlaganja izmjene.

“Izmjene kojom se direktno zadire u naša prava, s namjerom da se ona oduzmu i predaju vladajućoj većini, čime ste prekršili i međunarodne i naše standarde u zaštiti prava manjina”, dodali su iz Kluba poslanika BS-a.

Oni su pozvali parlamentarnu većinu da povuče taj Predlog iz skupštinske procedure.

“Te da zatim otvorimo dijalog o temama „vaše naprasne zabrinutosti za usporeno popunjavanje funkcije potpredsjednika iz reda manjinskih naroda”, navodi se u pismu.

Iz Kluba poslanika BS-a su istakli da devet potpisnika iz manjinskih partije ima usaglašen predlog za potpredsjednika Skupštine.

“Koji nije procesuiran samo zbog toga što nedostaje potpis onoga ko se potpisao s Vama, jer mu je draže da s Vama izabere sebe, nego da s nama podrži onog koga nas devet predlažemo” rekli su poslanici BS-a.

Kako su naveli, jedini deblokirajući mehanizam koji je u skladu sa demokratskim načelima može biti da, u slučaju izostanka konsenzusa o kandidatu za potpredsjednika Skupštine iz reda poslanika manjinskih partija, o kandidatu odlučuje većina od ukupnog broja poslanika manjinskih partija, a da ostali poslanici glasaju za tog kandidata.

Iz Kluba poslanika BS-a su kazali da će o navedenom obavijestiti međunarodne partnere, prije svih Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, ambasade prijateljskih država, kao i druge relevantne međunarodne institucije.

Pismo je upućeno poslanicima Pokreta Evropa sad Vasiliju Čarapiću, Nove srpske demokratije Slavenu Radunoviću, Demokrata Borisu Bogdanoviću, Demokratske narodne partije Milanu Kneževiću, Socijalističke narodne partije Bogdanu Božoviću i Albanske alijanse Nikoli Camaju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT