Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"INTENZIVIRATI PREGOVORE VEZANE ZA SITUACIJU U ŠAVNIKU"

CDT: Promijeniti pristup izbornoj reformi

22.04.2024 09:37h

Foto: Screenshot You tube

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je političke partije na hitno rješavanje preduslova za rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji, kako su ocijenili, dosad u praksi nije uradio ništa značajno.

CDT pozdravlja najavljeni dijalog povodom pronalaska pravno održivog rješenja za situaciju u Šavniku, a time i nastavka izborne reforme. Međutim, ukoliko Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu (Odbor) nastavi svoj rad ovim tempom i sa ovim nivoom posvećenosti nema puno izgleda da će se ona uopšte dogoditi, ukazuje izvršni direktor te NVO Dragan Koprivica

"Ovaj Odbor je, nažalost, krenuo putem onih prethodnih i nije napravio diskontinuitet sa načinom rada i razmišljanja prethodnih saziva. Ono što dodatno zabrinjava jeste korišćenje stare taktike da su svi verbalno veoma posvećeni ovoj reformi, a u praksi se ne dešava ništa značajno.

Nažalost, i u sadašnjem sazivu uvijek je nešto važnije od samog Odbora, ali i od izborne reforme, pa je on za četiri mjeseca održao tek četiri sjednice na kojima nijesu stvoreni niti osnovni preduslovi  za njegov rad", navodi Koprivica. 

Odbor za četiri mjeseca rada, kako kaže, nije uspio proširiti svoj djelokrug i uvrstiti važne zakone koji su izostavljeni prilikom njegovog osnivanja, nije usvojio Pravilnik o radu, Mapu puta izborne reforme, niti način funkcionisanja radnih pododbora.  

"Zato je veoma važno intenzivirati političke pregovore vezane za situaciju u Šavniku. Smatramo da nije dopustivo da se prvi sastanak, odnosno početak dijaloga, nakon što je rad Odbora blokiran i uslovljen rješavanjem ove situacije, najavi za gotovo mjesec nakon toga i na taj način “proćerda” vrijeme koje je bilo potrebno za stvaranje preduslova da Odbor može efikasno raditi.

Ako hipotetički uzmemo veoma optimističnu opciju da se kompletan problem Šavnika može riješiti na jednom sastanku, Odbor neće uspjeti riješiti sva prethodna pitanja do kraja maja - što zbog manjeg broja radnih rada u tom mjesecu, što zbog toga što dogovori u odboru ne idu baš lako", ističe Koprivica.

Jako je važno, napominje, da rješenje za Šavnik bude pravno održivo i ne stvori osnovu da politika izbornog turizma i nasilja postane model funkcionisanja naših izbornih procesa. 

"Vjerujemo da bi odustajanje od, blago rečeno, pravno i politički veoma “nategnutog” uvođenja prinudne uprave, poništenje izbora i održavanje novih, uz pisani dogovor o pravilima ponašanja koja dopunjavaju zakone bio pozitivan ishod i dobra mjera kompromisa. 

Zato pozivamo političke partije da fokusiraju svoju energiju na dijalog i hitno rješavanje preduslova za rad Odbora, ali i na stvaranje drugačijeg ambijenta i klime za njegovo funkcionisanje", zaključuje Koprivica.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT