Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"ODT O ODBACIVANJU KRIVIČNE PRIJAVE INFORMISALO NAKON PET GODINA"

CDT: Tužilaštvo ne mari za falsifikovanje potpisa

09.03.2023 11:18h

Foto: CDT

Iako je utvrđena zloupotreba podataka i potpisa za predsjedničke izbore 2018. godine, Osnovno državno tužilaštvo Podgorica nije preduzelo ništa po tom pitanju, istakli su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Prijete ozbiljne kazne zbog švercovanih potpisa podrške

"Ono je odbacilo krivičnu prijavu koju je u ime grupe građana, čiji su podaci i potpisi zloupotrijebljeni za predsjedničke izbore 2018. godine, podnio Centar za demokratsku tranziciju (CDT). Iz tužilaštva su CDT o odbacivanju krivične prijave obavijestili skoro punih pet godina nakon podnošenja krivične prijave i to u momentu kada se našoj organizaciji građani opet javljaju sa istim problemom, jer su njihovi podaci zloupotrebljavaju za podršku predsjednikim kandidatima", navode iz te nvo. 

Kako se navodi, u obrazloženju za odbacivanje krivične prijave jasno se navodi da su grafolozi utvrdili da potpisi građana koji su se obratili CDT-u i u čije je ime podnijeta prijava nijesu autentični, ipak, krivična prijava je odbačena jer je “nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”.

"CDT će zbog propusta u postupanju tužilaštva podnijeti Višem državnom tužilaštvu pritužbu na rad Osnovnog državnog tužilaštva.
Ovakva odluka izaziva veliku zabrinutost i nekažnjivost za zloupotrebu podataka građana u izbornom procesu predstavlja samo podstrek za ponovno izvršavanje ovakvih krivičnih djela", naveli su u saopštenju i dodali: 

"Čekamo ishod za ostale krivične prijave i brojne građane koji su nam tada prijavili zloupotrebe i nadamo se da će ovo biti nauk u sadašnjem postupanju tužilaštva povodom novih prijava građanki i građana koji tvrde da su njihovi podaci zloupotrebljeni u ovom izbornom procesu", zaključuju iz CDT-a.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT