Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SJEDNICA VLADE

Đurović: Crna Gora u prvom kvartalu prihodovala 119 miliona od turizma

26.05.2023 05:00h

26.05.2023 10:38h

Foto: Screenshot/YT

Crna Gora je u prvom kvartalu, po izvještaju Centralne banke, prihodovala 119 miliona eura od turizma, što je nevjerovatan rezultat ako imamo u vidu podatke da je prošle godine to bilo 45 miliona, a 2019. oko 47 miliona, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović na današnjoj sjednici.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija najavljeno je da će Pegazus od 22. juna letjeti ka Crnoj Gori.

Sjednicu ste mogli da pratite uživo na našem portalu:

Abazović: Blizu smo krajnjeg cilja, da kampanja 365 u potpunosti zaživi

Predsjednik Vlade Dritan Abazović podsjetio je na podatak koji je iznio počasni konzul Izraela u Crnoj Gori, da će ove godine biti 630 letova sa Izraelom.

"Nijesmo daleko od krajnjeg cilja, a to je da kampanja 365 u potpunosti zaživi. Samo nam treba bolja putna infrastruktura, bolja infrastruktura na aerodromima i da se izgradi još par važnih turističkih kompleksa", kazao je Abazović.

Pegazus od 22. juna leti ka Crnoj Gori

Crna Gora je uspjela da sklopi dogovor sa "Pegazusom" i počinje sa avio-linijama između Podgorice i Istanbula 22. juna, najavio je državni sekretar MKI Admir Šahmanović.

On je istakao da će Pegazus imati letove tokom cijele godine.

"To je jedan ozbiljan igrač iz te oblasti. Pokrivaju oko 126 destinacija i sigurno će uticati na smanjenje cijena karata, što je sigurno velika stvar za građane. Imam analizu cijena karata iz Istanbula prema svim destinacijama, a gdje se može vidjeti da je u pojedinim slučajevima karta do Podgorice 1.000 eura, a da je do Njujorka 800 eura. Imali smo nelogičnu situacija, a sada ćemo sigurno imati znatno jeftinije karte. Građani će moći da putuju po povoljnijim cijenama", kazao je Šahmanović.

Insistirali su, kako kažu, da moraju posmatrati ToMontenegro kao svog mlađeg brata, u čemu su bili saglasni.

"Pegazus će plaćati naknadnu od svakog putnika 10 dolara. To će biti praksa u narednih godinu, a ukoliko ToMontenegro ne uspije da dobije iata kod, koji je nužnost u današnjim uslovima poslovanja, nastaviće još godinu isplate tih naknada", kazao je Šahmanović.

Šahmanović: Crna Gora blizu zatvaranja Poglavlja 15

Državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović kazao je da je Crna Gora blizu zatvaranja Poglavlja 15, koje se odnosi na energetiku.

On je naveo da je Crna Gora uspješno realizovala dva od tri ključna zahtjeva Evropske komisije.

"Što se tiče Poglavlja 14, koje se odnosi na saobraćaj, tu smo okončali postupak koji je započet 2011. godine i postali smo punopravna članica Pariškog memoranduma, koji je potpisao ministar Ibrahimović. Napravili smo veliki iskorak i stali rame uz rame sa svim evropskim zemljama i Kanadom, a tiče se udruženja pomorske inspekcije. Takođe, pripremili smo Predlog zakona o Željeznici i narednih dana planiramo da ga pošaljemo Evropskoj komisiji, što je bila velika kočnica u prethodnom periodu za zatvaranje ovog poglavlja", kazao je Šahmanović.

On je naveo da su uspjeli da sertifikuju podgorički Aerodrom.

"Aerodrom je sada rame uz rame sa svim evropskim aerodromima. To predstavlja dodatni podsticaj za uspostavljanje novih linija. Povećali smo atraktivnost aerodroma i nastavljamo", istakao je Šahmanović.

Zeleno svjetlo za spomen - obilježja Petru Žuloviću i Tomislavu Mićoviću

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Predlog za davanje saglasnosti Opštini Andrijevica za podizanje spomen – obilježja davanjem naziva JU Dom zdravlja imenom Doktor Tomislav Tomo Mićović, prije isteka zakonskog roka, kao i predlog za davanje saglasnosti Opštini Plužine za podizanje spomen - obilježja davanjem naziva javnom objektu - ulici imenom Dr Petar Žulović, takođe prije isteka zakonskog roka.

Ugovor u cilju realizacije projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd do sredine juna

Usvojena je Informacija o potrebi zaključenja aneksa ugovora u cilju realizacije projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd s Predlogom aneksa br. 8 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane i Predlogom ugovora o regulisanju prava i obaveza.

Ugovor će biti potpisan u naredne dvije nedjelje, a vrijednost je oko 82 miliona eura.

Novaković Đurović: Uveliko se radi na izradi planskih dokumenata

Vlada je usvojila Predlog odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Plužine i Predlog odluke o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Plužine i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović je kazala da se "uveliko radi na izradi planskih dokumenata".

"Za veće opštine značajan broj planskih dokumenata je već na javnoj raspravi. To je već završeno u glavnom gradu, opštinama Nikšić, Herceg Novi, Kolašin, a krenuli smo u izradu planskih dokumenata i za manje opština. Vjerujem da brzo možemo da završimo kompletan posao - sistemi donošenja svih planskih dokumenata", kazala je Novaković Đurović.

Đurović: Crna Gora je u prvom kvartalu prihodovala 119 miliona eura od turizma, idemo ka rekordnoj sezoni

Crna Gora je u prvom kvartalu, po izvještaju Centralne banke, prihodovala 119 miliona eura od turizma, što je nevjerovatan rezultat ako imamo u vidu podatke da je prošle godine to bilo 45 miliona, a 2019. oko 47 miliona, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

"To nam garantuje sjajnu turističku sezonu. Na današnji dan u Crnoj Gori boravi 42.264 turista, što je 26 odsto više nego 2019. godine. Idemo sigurnim koracima ka rekordnoj sezoni", istakao je Đurović.

Ministar Đurović je naveo da se definišu mjere kojima je cilj da se unaprijedi kvalitet turističke ponude.

Ukupan budžet za realizaciju ovih mjera iznosi 630.000 eura.

On je podsjetio da su se tri proizvođača priključila akciji Stop inflaciji, te da prodaju pelet po povoljnoj cijeno od 230 eura.

Adžić: Nagraditi službenike Uprave policije

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da su službenici Uprave policije odgovorno odradili posao tokom inauguracije, te da se poslala slika iz Crne Gore "na ponos svih nas".

"Direktor UP je predložio da se izdvoje novčana sredstva da se nagrade službenici, pa i ja apelujem da im se izađe u susret", kazao je Adžić.

Premijer Dritan Abazović pozvao je Ministarstvo finansija da ubrza proces i nagradi spasioce koji su učestvovali u akcijama nakon razornog zemljotresa.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT