ADVERTISEMENT

REAGOVAO NA NAVODE JAKUPIJA

Dizdarević: Politička tribina umjesto profesionalnog rada

28.03.2023 18:21h

Foto: DPS

Izlaganje na današnjoj pres konferenciji v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arbena Jakupija, u okviru kojeg je opet na direktan način pokušao da utiče na izborni proces u Crnoj Gori, govori da on besramno nastavlja da zloupotrebljava svoju funkciju, saopštio je poslanik DPS Abaz Dizdarević.

"Danas smo mogli vidjeti otvorenu uzurpaciju jednog državnog organa za partijske svrhe i otvoreno ometanje biračkog prava građana. Uprava za saradnju sa dijasporom je dužna da ima neutralan odnos prema svim građanima bez obzira na njihovo političko ili bilo koje drugo opredjeljenje umjesto ovog diskriminatornog ponašanja koje već danima traje od strane vladajuće većine", kazao je Dizdarević.

Nedopustivo je, smatra on, da prvi čovjek Uprave za saradnju sa dijasporom ne zastupa najbolji interes dijaspore, te da ne štiti Ustavom i zakonom precizno određena prava crnogorskih iseljenika.

"Naprotiv, Jakupi, vođen političkim interesima svoje stranke, a koja je podršku ukazala predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću, nastoji da obeshrabri dijasporu da dođe u svoju matičnu zemlju i učestvuje u izbornom procesu. Uprava apsolutno nema prava da obeshrabruje građane i građanke koji imaju jednaka prava i obaveze kao i svi ostali da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo", kazao je Dizdarević i dodao:

"Sem toga, licemjeran je i način na koji Jakupi komunicira s javnošću, nastojeći da unizi važnost crnogorske dijaspore, sam tumačeći ko od njih ima, a ko nema pravo glasa.
Ovakvo javno istupanje ukazuje na to da je svoju državnu funkciju podredio uskopartijskim interesima, te da otvoreno, svjestan svoga djela, zloupotrebljava službeni položaj, što i ne krije već javno saopštava i pokazuje koliko je neprofesionalan i politizovan organ na čijem je trenutno čelu."

Na osnovu svega viđenog, dodaje Dizdarević -  neophodno je hitno reagovanje nadležnih državnih organa koji su dužni da obezbijede nesmetano odvijanje izbornog procesa i ostvarenje biračkog prava svim građankama i građanima. 

"Nažalost, porazno da je vladajuća većina u strahu od rezultata u drugom krugu pribjegava sprječavanju sopstvenih građana da glasaju. Ali bez obzira na to, izgubiće predsjedničke izbore a dijaspora će im zapamtiti ovaj novi pokušaj ukidanja biračkih prava", zaključuje se u saopštenju Dizdarevića.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT