Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POČELO SUĐENJE PRED PODGORIČKIM OSNOVNIM SUDOM

Država od Bratić traži da plati 100.000 eura koje su morali da daju za dio nezakonitih smjena direktora

28.11.2023 22:38h

Foto: Gov.me

Suđenje bivšoj ministarki, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić počelo je danas pred podgoričkim Osnovnim sudom.

Država od Bratić traži da naknadi štetu za 43 direktora obrazovnih ustanova koji su od države naplatili svoje nezakonite smjene u vidu izgubljenih zarada i advokatskih troškova.

Zamjenik zaštitnika imovinskog interesa Crne Gore Aleksandar Veljović je kazao da postavljaju tužbeni zahtjev na 100.000 eura.

"Neosnovani su navodi tužene da je je samo primjenjivala zakon kada je smjenjivala direktore obrazovnih ustanova. Već smatramo da se radi o nesavjesnom vršenju službenih obaveza, jer joj je bilo poznato da direktori škola nijesu mogli ispuniti svoju obavezu, formiranje školskih odbora, bez prethodnog izbora po dva člana od upravo tužene kao ministarke", poručio je Veljović.

On navodi da je Bratić 2021. godine razriješila više od 140 direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, a da su sva donijeta rješenja identična. 

Njen advokat Aleksandar Rmuš tužbu osoprava u potpunosti.

"Lišena je svakog pravnog osnova, što će na kraju rezultirati sudskom odlukom kojom će na kraju rezultirati sudskom odlukom kojom će biti odbijen tužbeni zahtjev", kazao je Rmuš.

Dodaje da je tužba rezultat raznih vrsta pritisaka koje su vršene na instituciju zaštitinka imovinsko pravnih interesa.

"Zaštitnik je podnošenjem ovakve tužbe zanemario relevantna materijalna prava. To su odredbe Zakona o državnim službenicima i namještanicima i kao odredbe Zakona o obligacionim odnosima", kazao je on.

Zaštitnik države na sudu je kazao da postoji mogućnost podnošenja novih tužbi protiv Bratić, ako se uzme u obzir šteta za smjenu četrdesetak smijenjenih direktora, a teži 100.000 eura, država bi od Bratić za više od 140 razrješenja mogla da naplati ukupno 300.000 eura.

Rmuš je sudiji Nikoli Boškoviću kazao da je protiv Bratić morao da bude sproveden disciplinski postupak u kojem bi bila utvrđena njena odgovornost za nezakonite smjene, što zastupnik države negira.

Veljović ističe da ne stoje navodi da je materijalnu odgovornost tužene prethodno trebalo utvrđivati u disciplinskom postupku, jer je traženoj funkcija ministarke prosvjete prestala prije nego što je donijeta prva pravosnažna presuda po tužbi bivših direktora.

"Što je bio neophodan uslov za pokretanje disciplinskog postupka", kazao je Veljović. 

Obje strane su predložile saslušanje Bratić, a sud će u nastavku postupka pribaviti izjašnjenja od Specijalnog tužilaštva koje vodi izviđaj po krivičnim prijavama protiv Bratić zbog nezakonitih smjena direktora.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT