Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"OSUĐUJEMO POKUŠAJE DA NA BILO KOJI NAČIN HRVATSKA BUDE INSTRUMENTALIZOVANA U UNUTRAŠNJE POLITIČKE SVRHE"

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori: "Ne manipulišite žrtvama Jasenovca u političke svrhe"

15.05.2024 10:21h

Foto: Pixabay

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na prijedlog predsjednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj UN-ovoj Opštoj skupštini.

"Nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanaost Hrvatske za tamošnju unutarašnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU", navodi se u noti.

Večernji je već pisao kako je Hrvatska odmah, na početku inicijative u crnogorskom parlamentu, tamošnjim vlastima iznijela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje, te službeno reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore gdje mu je uručena nota.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se "spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori, te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Opšte skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore", kaže se, između ostalog u noti.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT