Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA U POSJETI HELSINKIJU

Ivanović: Finska je naš prijatelj, snažno podržava put Crne Gore ka EU

12.02.2024 18:45h

Foto: MVP

Crna Gora može da postane prva naredna članica Evropske unije, imajući u vidu da je najviše napredovala i da su reforme iz evropske agende apsolutni prioritet Vlade, istaknuto je u razgovoru ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića sa finskom koleginicom Elinom Valtonen u Helsinkiju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, sagovornici su ocijenili da je poseban podsticaj bilateralnom političkom dijalogu, od aprila prošle godine, dalo savezništvo u NATO-u. Na toj liniji, dodaju u saopštenju, bilo je riječi o značaju jačanja evropske sigurnosti i daljoj saradnji u ovoj oblasti. 

"Aktuelni globalni bezbjednosni izazovi su pokazali važnost jedinstva međunarodne zajednice i potreodnosi dvije zemlje veoma dobri i prijateljsku da intenzivno i blisko sarađujemo, kako bismo adekvatno odgovorili na prijetnje sa kojima se suočavaju i Evropa i svijet" kazao je Ivanović.

Šefica finske diplomatije izrazila je zadovoljstvo posjetom ministra Ivanovića, kao i činjenicom da su Crna Gora i Finska prijateljske zemlje i saveznice. 

"Želim da istaknem da Finska izuzetno cijeni snažnu podršku Crne Gore Gore našem članstvu u NATO-u, i mi Finci veoma podržavamo evropski put Crne Gore. Crna Gora je zaista napredovala u sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji i znamo da su se građani Crne Gore odlučili za evropsku budućnost. Mi smo tu da podržimo taj put i napredak, i nadam se da ćemo vas uskoro vidjeti u Evropskoj uniji”, kazala je Valtonen.

U razgovoru sa predsjednikom Parlamenta Finske Jussi Halla-ahom, Ivanović je istakao jasan evropski kurs 44. Vlade. 

"Već tokom prvih sto dana rada uspjeli smo da dokažemo da nam je EU prioritet. Imamo stabilnu političku klimu i vodimo konstruktivan dijalog sa svim subjektima, odlučni da iskoristimo novi zamah u okviru evropske agende i sprovođenju reformi", rekao je on.

Jussi Halla-aho je kazao da je Crna Gora prijateljska zemlja, od prošle godine i saveznica.

"Sa sigurnošću mogu reći da će Finska nastaviti da se zalaže za što skorije pridruživanje vaše zemlje Evropskoj uniji. Takođe, spremni smo da podijelimo iskustva i ekspertizu u svim oblastima, kako bismo pružili doprinos uspjehu vašeg evropskog puta. "

Šef crnogorske diplomatije je u Helsinkiju posjetio i Evropski centar za izvrsnost za suzbijanje hibridnih prijetnji (Hybrid CoE), gdje je razgovarao sa direktorkom Teijom Tiilikainen. Imajući u vidu da Crna Gora učestvuje u radu ovog centra od 2019. godine, istaknut je značaj saradnje u pravcu jačanja stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, te naglašeno da su ovakvi centri posebno vrijedni za male zemlje i izgradnju i unaprjeđenje njihovih nacionalnih kapaciteta za suzbijanje hibridnih prijetnji.

„Tokom posjete Finskoj pokrenute su i druge teme od obostranog interesa, poput organizovanja poslovnog foruma radi povezivanja privrednika dvije zemlje, a bilo je riječi i o modalitetima unaprjeđenja saradnje u oblastima obrazovanja, unutrašnjih poslova i turizma“, zaključuju u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT